حریق

چک لیست سیستم اعلام حریق

چک لیست سیستم اعلام حریق

چک لیست سیستم اعلام حریق یکی از مهمترین کارهایی است که باید هر نگهدارنده ای به درستی و در بازه های زمانی حداکثر یک ماهه انجام دهد. توجه داشته باشید که یک سیستم اعلام حریق زمانی می تواند برای ما مفید باشد و خسارت های ناشی از آتش سوزی را کاهش دهد که این سیستم بتواند به درستی به کار خود ادامه دهد. در صورتی که در کارکرد و عملکرد این سیستم نقصی وجود داشته باشد ما نمی توانیم از این سیستم انتظار کارآمدی داشته باشیم و کاهش خسارات های جانی و مالی برای ما بدون عملکرد صحیح این سیستم نمی تواند ممکن باشد.

از همین رو چک لیست سیستم اعلام حریق می تواند به ما کمک کند که به صورت همیشگی از عملکرد صحیح سیستم خود مطمئن باشیم. این کار موجب می شود در صورت بروز نقص احتمالی پیش از آنکه آتش سوزی رخ داده باشد شما متوجه شوید که سیستم به مشکل خورده است. به این ترتیب می توانید برای رفع ایراد در زمانی که مناسب است اقدام کنید. از همین رو شما می توانید به این واسطه سیستم خود را به گونه ای تنظیم کنید که همیشه در صحت باشد و در صورت نیاز به موقع کار کرده و شما را در مقابله با آتش سوزی کمک کند.

 

سرویس سیستم اعلام حریق هر چند وقت یکبار باید صورت بگیرد؟

توجه داشته باشید که شما با استفاده از چک لیست سیستم اعلام حریق می توانید طول عمر و سلامت سیستم خود را افزایش دهید. اما چک لیست کلی برای اطمینان از این که سیستم فعال است را باید چه تعداد بار و هر چند وقت یک بار باید انجام دهیم تا از عملکرد صحیح سیستم خود به صورت کامل مطمئن شویم؟ به همین دلیل و با توجه به اهمیت این موضوع در این بخش قصد داریم این مورد را بررسی کنیم و به شما اطلاعات مفیدی را در خصوص این مسئله ارائه دهیم.

برای چک لیست سیستم اعلام حریق از نظر تعداد دفعات ما یک نسخه واحد برای همه سیستم ها نمی توانیم ارائه دهیم. بلکه بر اساس ارزیابی ریسک باید این چک لیست را انجام دهیم. این به آن معنا است که باید بررسی شود در هر بخش چه قدر خطر آتش سوزی وجود دارد و آتش سوزی چه قدر می تواند خطرناک باشد، سپس بر این اساس باید چک لیست را به صورت مشخصی طبق یک برنامه انجام داد تا نتیجه لازم به ما در مورد صحت عملکرد این سیستم داده شود.

اما به صورت کلی ماهانه یک بار برای برخی از سیستم هایی که در معرض خطر بیشتری هستند لازم است. چک لیست سیستم اعلام حریق  می تواند برای عموم سیستم های دیگر به صورت سالانه سه یا دو بار صورت بگیرد. یعنی شما برای چک لیست خود لازم نیست حتی انتها و یا ابتدای هر فصل را در نظر بگیرید. اما اگر این کار را انجام دهید این امر می تواند برای شما سودآور باشد به این معنا که شما از صحت عملکرد سیستم خود می توانید در ابتدای هر فصل مطمئن شوید و این بسیار مفید می باشد.

 

چک لیست بازدید از سیستم اعلام حریق

توجه داشته باشید که چک لیست سیستم اعلام حریق می تواند تنها برای بازدید باشد، یعنی شما در این چک لیست قصد تعمیرات و بررسی دقیق سیستم را ندارید و تنها می خواهید از اینکه سیستم می تواند به کار خود ادامه دهد یا خیر مطمئن شوید. در این شرایط شما باید بر اساس اینکه سیستم شما در معرض چه خطراتی است و میزان ریسک آتش سوزی در آن محدوده چقدر است در مورد چک لیست و زمان و تعداد آن تصمیم گیری نمایید و آن را به صورت هفتگی و یا به صورت روزانه و سالانه انجام دهید.

در چک لیست سیستم اعلام حریق که تنها بازدید می باشد شما اگر با نقصی روبرو شوید که به صورت ناگهانی رخ داده است می توانید برای تعمیرات اقدام کنید. اما معمولا اگر شما به صورت هر فصل یک بار چک لیست را انجام دهید و تعمیر و نگهداری و سرویس سیستم به درستی صورت بگیرد شما نیازی پیدا نمی کنید که در بازدیدهای معمول دست به تعمیرات گسترده ای بزنید. شاید در این بازدیدها متوجه شوید که باید شستی ها را تغییر دهید یا متوجه شوید که باید مواد خاموش کننده را تعویض کنید و کپسول های پر را به جای مواد قبلی قرار دهید.

 

چک لیست سیستم اعلام حریق

 

چک لیست سرویس و نگهداری سیستم اعلام حریق

یکی از مواردی که بسیار اهمیت دارد و باید در برنامه چک لیست سیستم اعلام حریق باشد چک لیست مربوط به سرویس و نگهداری سیستم اعلام حریق شما می باشد. این مسئله دارای اهمیت زیادی می باشد چرا که در صورت داشتن تجهیزات اطفا حریق شما به واسطه این سیستم باید شارژ لازم را هم انجام دهید تا مواد خاموش کننده سیستم شما فعال باشد. همچنین باید سیستم را به صورت کامل مورد بازبینی قرار داده و اگر نیاز است تمیزکاری هایی را در قطعات مختلف انجام دهید.

چک لیست سیستم اعلام حریق به صورت تعمیر و نگهداری مانند چک لیست بازدید به گونه ای نیست که شما هر روز یا هر هفته به انجام نیاز پیدا کنید. اما می توانید بر اساس میزان ریسکی که در مورد شما وجود دارد این کار را به صورت ماهانه یا فصلی انجام دهید. استانداردی که به شما توصیه می شود در طول سال دو الی سه بار می باشد. ما به شما توصیه می کنیم این استاندارد را به چهار افزایش دهید و در انتهای هر فصل و زمان ورود به فصل جدید چک لیست خود را انجام دهید تا از عملکرد صحیح سیستم خود اطمینان حاصل نمایید.

 

انجام چک لیست بر اساس سن سیستم

یکی از مواردی که معمولا اصلا به آن توجهی صورت نمی گیرد این است که چک لیست سیستم اعلام حریق باید بر اساس سن سیستم هم تعیین شود. یعنی مدت زمانی که شما از سیستم استفاده می کنید بر روی فاصله زمانی و تعداد دفعاتی که باید چک لیست را انجام دهید می تواند موثر باشد و دارای اهمیت می باشد و نباید از این مورد بسیار مهم در تعیین تعداد دفعات غافل شوید.

توجه داشته باشید که چک لیست سیستم اعلام حریق سیستم هایی که زیر پنج سال عمر دارند می تواند با فواصل طولانی تری صورت بگیرد چرا که این سیستم ها از قطعات سالمی برخوردار هستند که نیاز چندانی به تعمیرات ندارند. هرچند امکان دارد به دلیل شرایط جوی محیط و یا نگهداری ضعیف با مشکلات زیادی مواجه شوند. اما عموما این سیستم ها می توانند دیرتر تعمیر و نگهداری شوند. اما در سیستم هایی که بیش از پنج الی ده سال عمر دارند باید بیشتر تعمیر و نگهداری شوند چرا که مشکلات زیادی می توانند داشته باشند از همین رو باید بر اساس سن تعمیر و نگهداری را انجام دهید.

همچنین باید در مورد چک لیست سیستم اعلام حریق در شرایطی که بیش از پانزده سال کار کرده است باید احتیاط و مراقبت بیشتری به خرج بدهید. چرا که این سیستم ها بیش از همه سیستم های دیگر در معرض خطر و خرابی قرار دارند و باید فواصل را به اندازه کافی کم کنید تا سیستم شما همیشه بتواند به درستی به کار خود ادامه دهد. این فاکتور را در چک لیست باید در نظر داشته باشید و باید بر این اساس نسبت به تعمیر و نگهداری سیستم خود و چک لیست های لازم آن اقدام نمایید.

 

برخی از استانداردهای چک لیست سرویس و نگهداری

چک لیست سیستم اعلام حریق دارای بخش های مختلفی می باشد که شما باید بر اساس آنچه در قسمت بالا بیان شد نسبت به انجام آن اقدام کنید. اما این که شما باید در این چک لیست ها چه مواردی را کنترل کنید امر مهمی می باشد که ما در این بخش قصد داریم به شما معرفی کنیم. مهمترین مواردی که باید در چک لیست های شما چه در زمان بازدید و چه در زمان سرویس و نگهداری کنترل شود تا از عملکرد صحیح آن مطمئن باشید عبارت هستند از:

  • چک روزانه برای اطمینان از عملکرد صحیح سیستم یکی از مواردی است که باید کنترل کننده در برنامه چک لیست سیستم اعلام حریق قرار دهد تا از این که سیستم به درستی کار می کند اطمینان حاصل کند. در این بخش اگر نقص و یا ایرادی در سیستم وجود داشت باید شناسایی شده و برای رفع آن اقدام کرد.
  • باید به تعداد مناطق تحت پوشش سیستم ها توجه داشته باشیم و بر اساس مناطقی که سیستم ها پوشش می دهند چک لیست های لازم را انجام دهیم. توصیه می شود در صورتی که سیستم مورد نظر ما بیش از سیزده منطقه را تحت پوشش خود قرار می دهد شما هر هفته یکی از مناطق را آزمایش کنید و میزان درستی یا نادرستی سیستم را به صورت کامل بررسی کنید تا در صورت بروز مشکل بتوانید عیب یابی و رفع ایراد نمایید.
  • توجه داشته باشید که باید در چک لیست سیستم اعلام حریق به گونه ای عمل کنید که به صورت هفتگی گزارش هایی از خرابی ها و یا ایرادهایی که وجود دارد تهیه کنید. این لیست را باید در اختیار کسی که وظیفه پشتیبانی و نگهداری از سیستم را دارد ارائه دهید تا بتوانید به موقع نسبت به رفع ایرادهای سیستم اقدام کنید و سیستم خود را همیشه در موقعیت فعال و آماده نگه دارید.
  • از دیگر مواردی که در چک لیست سیستم اعلام حریق باید رعایت شود این است که آشکارسازها و شستی ها باید به گونه ای باشند که هم دیده شوند و هم باید دسترسی به آنها ممکن باشد. به همین دلیل باید به صورت هر چهار ماه یک بار چک کنید که هیچ چیزی مانع از دیدن آشکارسازها نشده باشد. از طرفی دسترسی به شستی ها و ابزارهای دستی نباید مسدود شده باشد و در صورت مسدود شدن باید برای برطرف کردن مانع اقدام کنید.
  • به صورتی فصلی باید در چک لیست سیستم اعلام حریق بررسی باتری ها و اتصالات را داشته باشید. این امر برای شما دارای اهمیت زیادی باشد. چرا که در صورت خرابی در اتصالات و باتری در صورت بروز مشکل سیستم شما به درستی کار نخواهد کرد. این مورد را می توانید در فواصل کوتاه تر در محیط هایی که رطوبت بیشتری دارد انجام دهید اما در شرایط نرمال انجام این کار برای شما در زمانی که پایان هر فصل است می تواند بهترین گزینه باشد که همیشه به خاطر داشته باشید و چک کنید.
  • در چک لیست سیستم اعلام حریق یک برنامه سالانه در نظر داشته باشید که در این برنامه سالانه سیستم شما به صورت کامل مورد بررسی قرار بگیرد. این نکته دارای اهمیت زیادی می باشد. از همین رو به شما می گوییم که حتما در برنامه های خود این سیستم را در نظر داشته باشید. این برنامه ریزی می تواند به شما کمک کند که شما همیشه سیستم خود را در شرایط قابل استفاده و فعال نگهداری کنید بدون اینکه به سیستم شما آسیبی وارد شود. البته باید به اینکه عمر سیستم شما چقدر است توجه کنید که این امر برای سیستم ها دارای اهمیت زیادی می باشد.
  • نکته دیگری که باید در چک لیست سیستم اعلام حریق برای شما اهمیت داشته باشد این است که هم فردی که بازدید را انجام می دهد مطمئن باشد و هم مجموعه یا فردی که تعمیرات و نگهداری را برای شما انجام می دهد مطمئن باشد. در غیر این صورت امکان دارد که مشکلات زیادی برای شما به وجود آید. چرا که اگر فرد مورد نظر چندان مورد اعتماد نباشد می تواند در انجام چک لیست ها دقت کافی را به خرج ندهد و همین امر می تواند موجب شود که سیستم شما با ایرادی که دارد وارد ماه یا فصل جدید شود و شما اصلا متوجه این موضوع نشوید.

 

سخن پایانی

چک لیست سیستم اعلام حریق می تواند شامل بازدید و همچنین تعمیر و نگهداری باشد. باید بر اساس میزان ریسکی که شما را تهدید می کند و همچنین بر اساس سنی که سیستم شما دارد چک لیست های لازم را انجام دهید. اما باید طبق برنامه ای مدون و مشخص این چک لیست ها را در دستور کار خود قرار دهید و یک به یک انجام دهید تا مطمئن شوید که سیستم شما بدون هیچ ایرادی و یدون هیچ نقصی می تواند کار خود را انجام دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *