حریق

شستی اعلام حریق

شستی اعلام حریق چیست؟ به صورت کلی در یک سیستم اعلام حریق هوشمند هم باید امکانی برای اطلاع رسانی دستی وجود داشته باشد. با توجه به این مورد باید بدانید که یک سیستم اعلام حریق دارای اجزای مختلفی می باشد که یکی از این اجزا شستی می باشد. قطعه ای کاربردی که به صورت دستی به واسطه آن می توانید حریق موجود در یک بخش را به دیگران اطلاع رسانی کنید. می توان گفت این قطعه در یک سیستم اعلام حریق یک میکرو سوئیچ می باشد که به صورت دستی و با فشار دادن می تواند فعال و یا غیر فعال شود.

 

شستی اعلام حریق چیست؟

همانطور که به شما گفتیم شستی اعلام حریق یکی از اجزای اصلی و مهم در یک سیستم اعلام حریق محسوب می شود که به واسطه آن شما می توانید به راحتی به صورت دستی دیگران را از آتش سوزی به وجود آمده در یک محیط آگاه کنید. این شستی به گونه ای طراحی شده است که شما می توانید آن را به راحتی فشار دهید و سیستم هشدار اعلام حریق را فعال و یا در صورت نیاز غیر فعال کنید. این میکرو سوئیچ باید در همه سیستم های اعلام حریق هوشمند و نیمه هوشمند وجود داشته باشد.

 

انواع شستی اعلام حریق

شستی اعلام حریق دارای انواع مختلفی می باشد که این انواع از بخش های مختلفی می تواند دسته بندی شود. به صورت کلی شستی هایی که در سیستم های اعلام حریق مورد استفاده قرار می گیرد دارای رنگ قرمز می باشد و از نظر جنس می تواند پلی کربنات و یا فلزی باشد. همچنین شستی ها می توانند با توجه به نوع کاربردی که دارند دارای تیغه های اضافی نیز باشند که به واسطه آنها می شود دستورهایی را در صورت لزوم صادر کرد و یا صدور برخی از دستوراتی که وجود دارد را لغو کرد. اما به صورت کلی شستی هایی که مورد استفاده قرار می گیرند دارای دو دسته اصلی از نظر فعال سازی هستند که این دو دسته عبارت اند از:

  •     شستی ریست پذیر یا همان شستی های فشاری

یکی از انواع شستی اعلام حریق شستی هایی هستند که به آنها ریست پذیر گفته می شود. این شستی ها در واقع فشاری هستند یعنی مانند یک سوئیچ دستی عمل می کنند که شما در مواقع لزوم می توانید آنها را فشار دهید. زمانی که فشار می دهید و سپس دوباره فشار می دهید این شستی ها ریست می شوند به همین دلیل به این نوع شستی های موجود در سیستم های اعلام حریق ریست پذیر نیز گفته می شود.

  •     شستی شیشه شکستنی

از دیگر انواع شستی اعلام حریق می شود به شستی های شکستنی یا شیشه شکستنی اشاره داشت. همانطور که از نام این شستی ها پیدا است شما برای فعال سازی این شستی ها نیازی ندارید که دکمه ای را فشار دهید. معمولا شستی در زیر یک شیشه قرار دارد که شما در زمان های مورد نیاز باید شیشه این شستی ها را بشکنید. به این صورت سیستم فعال می شود. لازم به ذکر است که بعد از پایان کار دستگاه شما باید شیشه شستی ها را در این شرایط تعویض نمایید.

 

شستی ضد انفجار چیست؟

یکی دیگر از انواع شستی اعلام حریق می تواند شستی ضد انفجار باشد. یکی از پرکاربردترین انواع شستی های موجود در سیستم های اعلام حریقی که بیشتر در محیط های کارگاهی و صنعتی می تواند مورد استفاده قرار بگیرد. این شستی ها به این دلیل ضد انفجار نام دارند که در زمانی که انفجاری رخ دهد این شستی ها از کار نمی افتند و شما می توانید بعد از انفجار هم این شستی ها را فعال کنید تا دیگران را متوجه آتش سوزی به وجود آمده در یک بخش کنید.

معمولا این مدل از انواع شستی اعلام حریق در محیط هایی بیشترین استفاده را دارد که در آن محیط موادی وجود دارند که این مواد در صورت بروز آتش سوزی می توانند عامل به وجود آمدن انفجار باشند. مواد گازی و یا مواد نفتی و بنزینی و یا سایر مواد قابل انفجار دیگر. معمولا وجود این شستی ها برای این طراحی شده است که در صورت لزوم شما بتوانید به کمک فشار دادن این شستی ها در چنین محل هایی از بروز یک انفجار بزرگ به دلیل وجود مواد قابل اشتعالی که به شما گفته شد جلوگیری نمایید.

 

نکته: توجه داشته باشید که در میان انواع شستی اعلام حریق ما گاهی در سیستم های اعلام حریق با شستی هایی روبرو می شویم که رنگ آنها آبی می باشد. این شستی ها در واقع برای توقف فعالیت اعلام حریق به کار گرفته می شوند به همین دلیل دارای رنگ آبی هستند. اگر هم در میان شستی ها به یک مدل از شستی هایی روبرو شدید که دارای رنگ زرد بودند بدانید که از آنها برای تخلیه مواد خاموش کننده ای استفاده می شود که در سیستم اطفا حریق به کار می رود و دارای کاربردهای خاموش کننده می باشد.

 

شستی اعلام حریق

شستی اعلام حریق ضد آب چیست؟

یکی دیگر از انواع شستی اعلام حریق، شستی های ضد آب هستند که دارای کاربردهای بسیار زیادی بوده و از ایمنی بسیار بالایی نیز برخوردار هستند. این شستی ها در واقع یکی از مهمترین و اصلی ترین شستی هایی هستند که در بازار وجود دارند و مورد استفاده قرار می گیرند. معمولا ما شاهد استفاده گسترده از این شستی های کاربردی و بسیار مهم و محبوب در محیط های کارگاهی و صنعتی هستیم. در محیط های اداری و تجاری بیشتر شستی های معمولی به کار برده می شوند اما در محیط های صنعتی این شستی ها به همراه شستی های ضد انفجار کاربردهای بیشتری دارند.

شستی اعلام حریق ضد آب دارای یک شناسه و یک مشخصه می باشد. البته باید بدانید که ip یا همان شناسه در همه انواع شستی ها وجود دارد. هر چقدر میزان این شناسه بیشتر باشد به این معنا است که این شستی در برابر نفوذ رطوبت و آب و همچنین در مقابل نفوذ گرد و غبار دارای ایمنی بالاتری می باشد. معمولا در محیط های صنعتی این میزان از ایمنی دارای اهمیت بسیار بالایی می باشد از همین رو این شستی ها بیشتر در محیط های کارگاهی و صنعتی استفاده می شود.

 

شستی اعلام حریق چگونه کار می کند؟

باید بدانید که شستی اعلام حریق از نظر نوع کارکرد هم دارای انواع مختلفی می باشد که اگر می خواهید اطلاعات خود را در مورد آنها افزایش دهید بد نیست که با این انواع هم آشنا باشید تا بتوانید برای مجموعه خود بهترین سیستم اعلام حریق را انتخاب کنید و از بهترین شستی های ممکن برای سیستم خود استفاده کنید تا نیازهای مجموعه خود را به درستی تامین کنید و ایمنی مجموعه خود را در برابر آتش سوزی های احتمالی در چنین شرایطی تا اندازه بسیار زیادی بتوانید افزایش دهید.

شستی اعلام حریق معمولا در سیستم های اعلام حریق به گونه ای طراحی شده اند که می توانند فرمان دهی را برای ما انجام دهند. فرمان هایی که این شستی ها صادر می کنند به گونه ای می باشد که شما با فشار دادن آنها و یا با شکستن آنها می توانید خروجی را در مدار آنها به وجود آورید. به صورت کلی خروجی هایی که این شستی ها در زمان نیاز می توانند برای ما به همراه داشته باشند می توانند شامل سه دسته بندی اصلی و کلی باشند که عبارت اند از:

  •     سیگنال
  •     الکترونیکی
  •     مکانیکی

توجه داشته باشید که معمولا در میان انواع شستی اعلام حریق ما شاهد استفاده گسترده از شستی هایی هستیم که حالت برگشت پذیر دارند. به این معنا که وقتی شما شستی را فشار می دهید و دست خود را از روی شستی بر می دارید و یا دوباره فشار می دهید شستی دوباره به حالت اولیه خود باز می گردد. اما باید بدانید که برخی از انواع شستی ها هم در بازار وجود دارند که برگشت پذیر نیستند و شما بعد از فشار دادن آنها باید برای برگشت دادن آنها از یک کلید آزاد کننده استفاده کنید تا برگشت به این صورت انجام شود.

همچنین باید به شما بگوییم که شستی اعلام حریق می تواند از طریق نوع کاربرد و عملکردی که دارد و متناسب با نوع سیستمی که در آن استفاده می شود به سه دسته اصلی تقسیم شود که این دسته بندی باید با انتخاب شستی ها متناسب باشد. ما در ابتدا این دسته بندی ها را به صورت فهرست وار به شما معرفی می کنیم و سپس شما می توانید به واسطه ادامه این مطلب به خوبی در مورد هر یک از انواع اطلاعات مورد نیاز خود را به دست آورید:

  •     شستی اعلام حریق آدرس پذیر
  •     شستی اعلام حریق بیسیم
  •     شستی اعلام حریق متعارف

شستی اعلام حریق بیسیم چیست؟

همانطور که از نام این شستی اعلام حریق مشخص است این شستی ها وایرلس هستند. یعنی برای این که بتوانند خروجی خود را به پنل اصلی هدایت کنند و وقوع یک آتش سوزی را هشدار دهند نیازی به این که سیم کشی شوند ندارند. در این شستی ها سیگنال های خروجی که باید به سمت پنل مرکزی ارسال شوند  پنل را از وقوع آتش سوزی آگاه کنند تا پنل بتواند سیستم هشدار دهنده خود را فعال کند، به صورت رادیویی و امواج ارسال می کنند و بدون سیم کشی این کار را انجام می دهند.

 

شستی اعلام حریق آدرس پذیر چیست؟

یکی دیگر از انواع شستی اعلام حریق می تواند شستی های آدرس پذیر باشد. در ابتدا باید به شما بگوییم که این شستی ها احتمال دارد بیسیم و یا احتمال دارد با سیم باشد. البته معمولا در بازار از نوع بیسیم این شستی ها استفاده های بیشتری می شود چرا که در زمان وقوع آتش سوزی در یک محیط ما شاهد این هستیم که سیم کشی های خود شستی ها دچار آتش سوزی نمی شوند و به این ترتیب ایمنی در این سیستم ها نسبت به سیستم های دارای سیم می تواند بیشتر باشد.

اما باید بدانید که شستی اعلام حریق آدرس پذیر به گونه ای طراحی شده است که می تواند برای ما نقطه زن باشد. به این معنا که می تواند به ما بگوید آتش سوزی دقیقا در چه نقطه ای صورت گرفته است. برای مثال اگر این شستی ها در یک ساختمان پنج طبقه و هر طبقه سه واحدی باشد، ما متوجه می شویم که در زمان فعال شدن شستی، این شستی در کدام طبقه و در کدام واحد فعال شده است. به این ترتیب عملیات اطفا حریق را می توانیم با دید بازتری انجام دهیم و این کار برای ما سریعتر می تواند صورت بگیرد.

 

شستی اعلام حریق متعارف چیست؟

یکی دیگر از انواع شستی اعلام حریق، شستی هایی هستند که در سیستم های متعارف کاربرد دارند به همین دلیل هم به شستی های مورد استفاده در این سیستم ها، شستی های متعارف گفته می شود. این شستی ها به گونه ای طراحی شده اند که با فشار دادن آنها در هر ناحیه و یا در هر زون بندی، زونی که در آن قرار داده شده اند به این واسطه مشخص می شود و شما متوجه می شود که تنها در یک زون مشخص این شستی فشار داده شده است.

یکی دیگر از مهمترین نکاتی که می توانیم در خصوص این نوع از انواع شستی اعلام حریق به شما بگوییم این است که این شستی ها از نظر نوع کاری خود دارای دو دسته اصلی هستند که این دو دسته دارای اهمیت بسیار زیادی می باشند. به همین دلیل ما در این بخش این دو دسته را به شما معرفی می کنیم تا شناخت و اطلاعات شما نسبت به این نوع از شستی ها کامل شود و بتوانید اطلاعات دقیق تری را نسبت به این شستی ها داشته باشید:

  •     نوع کنتاکت
  •     نوع نرمال باز و بسته

 

شستی اعلام حریق باید در کجا نصب شود؟

یکی از مهمترین مواردی که باید در خصوص شستی اعلام حریق بدانید این است که این شستی ها باید از نظر نصب و پیاده سازی استانداردی داشته باشند که شما در زمان اجرا باید رعایت کنید. به همین دلیل و با توجه به اهمیتی که این موضوع دارد ما در این بخش قصد داریم این استاندارد را به شما معرفی کنیم تا شما بتوانید به راحتی با این استاندارد آشنا شوید و بدانید که باید در زمان نصب و اجرای این شستی ها در یک سیستم اعلام حریق چه استانداردهایی رعایت شود:

  1. استفاده بدون خطر

یکی از مهمترین نکاتی که باید در زمان نصب و پیاده سازی شستی اعلام حریق رعایت شود این است که خود شستی ها باید به صورتی طراحی و نصب شوند که استفاده از آنها برای افرادی که در محل حضور دارند نباید امری خطرناک باشد. یعنی نباید در محیطی باشد که فرد برای زدن و فشار دادن شستی جان و یا سلامتی خود را به خطر بیاندازد. این امر دارای اهمیت بسیار زیادی می باشد که در لیست اولویت ها و استانداردهای نصب و پیاده سازی انواع شستی های اعلام حریق قرار دارد.

  1. نصب در کنار راه پله ها و خروجی های اضطراری

یکی دیگر از مواردی که باید در زمان نصب و پیاده سازی انواع شستی اعلام حریق مورد توجه باشد این است که شستی ها باید در محل هایی قرار داشته باشند که به واسطه آن افراد بتوانند به راحتی اطلاع رسانی را انجام دهند. زمانی که فردی متوجه آتش سوزی در یک محیط شده است باید بتواند آن را اطلاع رسانی کند. به همین دلیل شستی باید در بخش های راه پله و یا پله های فرار یک ساختمان هم نصب و اجرا شده باشد تا استفاده برای آن بسیار ساده و آسان باشد.

  1. فاصله شستی ها از یکدیگر

این را هم باید بدانید که شستی اعلام حریق از نظر فاصله نصب هم دارای استاندارد می باشد. یعنی این طور نیست که شما هر چقدر که دوست دارید شستی برای ساختمان خود قرار دهید و در هر فاصله ای که دوست دارید آنها را پیاده سازی کنید. شما باید در راهروهایی که وسیع هستند و میزان ریسک و خطر در آنها به میزان کمتری وجود دارد شستی های مورد نظر را حداکثر در فاصله چهل متری قرار دهید و باید در راهروهای باریک تر که ریسک بیشتری دارد این شستی ها را در فاصله های کمتر از بیست و پنج متری قرار دهید.

 

شستی اعلام حریق

  1. فاصله شستی ها از دیوار

از دیگر نکاتی که شما باید به خوبی به آن توجه داشته باشید این است که شستی اعلام حریق باید به گونه ای طراحی شده باشد که به صورت کامل به دیوار نچسبیده باشد. استانداردی که برای این منظور در نظر گرفته شده است و بهتر است که شما آن را به درستی رعایت کنید این است که باید سعی کنید این شستی ها از دیوار به اندازه یک و نیم سانتی متر فاصله داشته باشند و به دیوار نچسبیده باشند.

  1. تعداد شستی ها بر اساس زون بندی

یکی دیگر از مواردی که شما باید در خصوص شستی اعلام حریق بدانید این است که تعداد شستی هایی که دارید باید بر اساس زون بندی صورت گرفته برای سیستم شما در نظر گرفته شود. استانداردی که وجود دارد در این بخش یک استاندارد حداقلی می باشد. به این معنا که شما باید به صورت حداقلی در هر زون بندی که برای سیستم اعلام حریق خود دارید یک شستی هم داشته باشید و نباید یک زون بندی شما به گونه ای طراحی شده باشد که در آن هیچ شستی وجود ندارد چرا که این خارج از استاندارد بوده و اصلا قابل قبول نمی باشد.

  1. نصب شستی در کنار راه های خروجی

یکی دیگر از قوانین و استانداردهایی که شما باید حتما در زمان نصب و اجرای شستی اعلام حریق در نظر داشته باشید و باید حتما به آن متعهد باشید این است که شما باید حتما در کنار تمامی راه های خروجی خود یک شستی داشته باشید. بهترین جا برای شما درب های خروجی می باشد. اگر شما در یک محدوده با درب های تو در تو هستید بهتر است که در کنار هر درب یک عدد شستی داشته باشید.

  1. ارتفاع شستی ها باید استاندارد باشد

در نهایت باید بدانید که شستی های شما باید از نظر ارتفاع هم یک حداقل و یک حداکثر استاندارد را رعایت کند. حداقل ارتفاعی که شما باید رعایت کنید از سطح زمین 110 سانتی متر می باشد که دست کودکان به آن نرسد و حداکثر ارتفاعی که باید در نظر داشته باشید هم 140 سانتی متر می باشد که هر فرد بالغی به آن دست پیدا کند.

 

سخن پایانی

در نهایت باید بدانید که یکی از مهمترین اجزا در یک سیستم اعلام حریق به صورت کلی می تواند شستی اعلام حریق باشد که دارای اهمیت زیادی می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *