حریق

سیستم اعلام حریق هوشمند

سیستم اعلام حریق هوشمند چیست و چگونه کار می کند؟ آتش سوزی یکی از خطراتی است که می تواند جان و مال انسان ها را با خطراتی جدی روبرو کند. به همین دلیل بشر در اندیشه ایجاد سپرهایی برای دفاع و پیشگیری از آتش سوزی می باشد. همچنین در کنار اقداماتی که باید صورت بگیرد تا از آتش سوزی جلوگیری شود، باید اقداماتی صورت بگیرد که آتش سوزی در مدت زمانی کوتاه شناسایی شده و اقدامات لازم برای مهار و کنترل و در نهایت خاموش سازی آتش صورت بگیرد تا خسارت های به وجود آمده به صورت قابل توجهی کاهش پیدا کند.

با توجه به این که همیشه احتمال دارد در عین تمامی پیش بینی ها و پیشگیری ها باز هم آتش سوزی رخ دهد، انسان ها باید برای مقابله با آتش سوزی آماده باشند. به همین دلیل باید تدابیری را در نظر داشته باشند که بتوانند به واسطه آنها آتش سوزی به وجود آمده را در سریعترین زمان ممکن شناسایی کرده و اقدامات لازم برای کاهش خسارت های جانی و مالی را صورت دهیم. استفاده از سیستم اعلام حریق هوشمند می تواند یکی از همین اقدامات جهت شناسایی و اطلاع رسانی آتش سوزی در یک محیط می باشد.

 

اهمیت استفاده از سیستم اعلام حریق

در ابتدا باید به شما بگوییم که با پیشرفت دانش بشری، تکنولوژی به خدمت انسان ها آمده و در نهایت موجب این شده است که انسان ها بتوانند اقدامات مهمی را در زندگی خود صورت دهند که موجب افزایش ایمنی و امنیت آنها شود. سیستم اعلام حریق هوشمند یکی از مهمترین نمونه هایی می باشد که شما می توانید مشاهده کنید و از آن استفاده کنید تا به واسطه آن بتوانید مانع از بروز خسارت های زیادی شوید. از همین رو ما به شما در این مقاله از اهمیت استفاده از این سیستم ها خواهیم گفت.

سیستم اعلام حریق هوشمند یکی از سیستم هایی است که به ما در شناسایی آتش سوزی کمک می کند. اما این که چگونه این کار را انجام می دهد امری است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت. اما در ابتدا باید بدانید که لزوم استفاده از این سیستم ها در این است که به واسطه استفاده از این سیستم ها افراد می توانند خسارت های ناشی از آتش سوزی را کاهش دهند. این خسارت ها می تواند مالی باشد و یا می تواند جانی باشد، این سیستم ها هر دو نوع خسارت را برای ما می توانند به اندازه قابل توجهی کاهش دهند.

 

سیستم اعلام حریق چیست؟

پیش از بررسی سیستم اعلام حریق هوشمند باید در خصوص سیستم های اعلام حریق بیشتر بدانیم. به صورت کلی بشر برای اینکه متوجه آتش سوزی در یک نقطه شود به حواس خود تکیه می کند اما امکان دارد به خوبی متوجه آتش سوزی در زمان طلایی نشود و یا نتواند اطلاع رسانی درست و صحیحی داشته باشد. به همین دلیل با کمک دوربین های نظارتی و در اختیار داشتن ابزارهای اطلاع رسانی می تواند آتش سوزی را در هر منطقه ای از محیط تحت پوشش خود شناسایی نماید و سپس با فشردن یک دکمه همه افراد  را از آتش سوزی آگاه کند.

سیستم اعلام حریق هوشمند یکی از انواع سیستم هایی است که بشر برای شناسایی سریع آتش سوزی اختراع کرده است. سیستم های اعلام حریق به صورت کلی به دو دسته اصلی تقسیم می شوند، سیستم هایی که تنها نظارتی بوده و اپراتور باید آتش سوزی را شناسایی و سپس باید اطلاع رسانی کند، و سیستم هایی که در آن همه چیز به صورت هوشمند و اتوماتیک صورت می گیرد و انسان در شناسایی و اطلاع رسانی به کمک آن هیچ نقشی ندارد. به همین دلیل در ادامه سیستم های هوشمند را به شما معرفی می کنیم تا به سیستم هایی که بدون دخالت انسان کار می کند بیشتر آشنا شوید.

 

سیستم اعلام حریق هوشمند چیست؟

همانطور که به شما گفتیم سیستم اعلام حریق هوشمند یکی از انواع سیستم های اطلاع رسانی آتش سوزی می باشد که می تواند به ما در شناسایی آتش کمک کند. این سیستم ها به صورت کاملا اتوماتیک و هوشمند رفتار می کنند و آتش سوزی را خودشان شناسایی می کنند و خودشان هم اطلاع رسانی در مورد آتش سوزی را انجام می دهند. همانطور که می توانید حدس بزنید با توجه به این ویژگی ها می توانید متوجه شوید که سیستم های اعلام حریق هوشمند باید مجموعه ای از اجزا و بخش های مختلفی باشند که هر یک وظیفه مخصوص به خود را دارند.

آنچه که در مورد سیستم اعلام حریق هوشمند اهمیت دارد این است که این سیستم باید به خوبی در شناسایی آتش موفق عمل کند، به همین دلیل نیاز به ابزار و تجهیزاتی دارد که متوجه آتش سوزی در یک ناحیه شود. همچنین باید بتواند به خوبی آتش به وجود آمده را به اطلاع دیگران برساند و این کار را به سریعترین حالت ممکن انجام دهد، به این ترتیب نیاز به ابزار و تجهیزاتی برای اطلاع رسانی دارد.

با توجه به این موارد یک سیستم اعلام حریق هوشمند باید مجهز به یک اپراتور هوشمند هم باشد که بتواند دو تجهیزاتی که گفتیم را به صورت هماهنگ با یکدیگر مورد استفاده قرار دهد. یعنی به محض شناسایی آتش بخش مربوط به اطلاع رسانی فعالی شود. همچنین باید به گونه ای طراحی شده باشد که بتواند به صورت دستی در مواقع ضروری روشن و خاموش شود تا کنترل انسانی هم در آن دخیل باشد چرا که در برخی از مواقع نیاز داریم که به صورت دستی اقداماتی را انجام دهیم تا بتوانیم در برابر آتش سوزی مقابله کنیم.

 

سیستم اعلام حریق هوشمند

اجزای سیستم اعلام حریق هوشمند

با توجه به مواردی که در بالا به شما گفته شد، متوجه شدید که سیستم اعلام حریق هوشمند باید دارای اجزای مختلفی باشد که هر یک از این اجزا به صورت مشخصی وظیفه ای دارند و باید به درستی در سیستم کار کنند. اگر اختلالی در هر بخش از این سیستم به وجود آید و در زمان مناسب شناسایی نشود می تواند عملکرد کلی سیستم را در زمان آتش سوزی به خطر بیاندازد و عملا سیستم را در چنین شرایطی بی استفاده و بی فایده کند، چرا که ناکارآمد است.

با توجه به این موارد متوجه شدید که یک سیستم اعلام حریق هوشمند باید دارای اجزای مختلفی باشد و این اجزا باید در صحت کامل عملکردی باشند تا بتوانند به درستی کار کنند. درست کار کردن این اجزا به دو صورت می تواند تضمین شود، یکی در زمان نصب و انجام تست های اولیه، دیگری در طول دوران استفاده و چکاپ هایی که به صورت دوره ای در زمان های ایمنی صورت گرفته می شود تا سالم بودن سیستم چک شود. اگر ایرادی وجود داشته باشد در این تست های دوره های مشخص شده و رفع می شود به این ترتیب سیستم همیشه برای مقابله با آتش سوزی آماده است و اجزای کاملی دارد.

اما این اجزا که ما در چک های دوره ای و در زمان نصب اولیه به آنها نیاز داریم تا یک سیستم اعلام حریق هوشمند بتواند به خوبی به کار خود عمل کند چه هستند؟ در بخش های قبلی مجموعه کاری که باید یک سیستم اعلام حریق انجام دهد را به شما گفتیم. با توجه به آنچه گفته شد متوجه شدید که سیستم اعلام حریقی که به صورت هوشمند کار می کند باید دارای چهار بخش کلی باشد که در ادامه بررسی خواهیم کرد تا بیشتر با آنها آشنا شویم.

  •     شستی های دستی در موقعیت های در دسترس

یکی از اجزای سیستم اعلام حریق هوشمند که می تواند موجب شود انسان دخالت در سیستم را در برخی از زمان ها به اختیار خود انجام دهد شستی هایی می باشند که باید در موقعیت های در دسترس نصب شوند. برخی از مکان ها مانند راه پله ها و مسیرهای فرار و خروج باید به این شستی ها مجهز باشند تا افراد بتوانند در صورت دیدن آتش سوزی با کمک این شستی ها سیستم را فعال نمایند و دیگران را از وجود آتش سوزی در یک محیط باخبر کنند.

با توجه به این مورد باید بدانید که شستی های یک سیستم اعلام حریق هوشمند باید در محلی باشد که دسترسی به آن ممکن باشد. یعنی نباید بین شستی ها و انسان ها مانعی وجود داشته باشد. همچنین از نظر نصب در ارتفاع شستی ها باید در ارتفاعی باشند که هم به دلیل بازیگوشی بچه ها مدام زده نشوند و هم همه افراد بالغ بتوانند از آن استفاده کنند و آتش سوزی به وجود آمده را شناسایی کنند. از همین رو این شستی ها باید در ارتفاع 125سانتی متری از سطح زمین باشند تا در دسترس همه قرار داشته باشند.

  •     تجهیزات تشخیص دهنده و شناسایی آتش سوزی

یکی از مهمترین چالش های یک سیستم اعلام حریق هوشمند این است که آتش سوزی به وجود آمده را شناسایی کند. به همین دلیل باید تجهیزاتی برای این کار داشته باشد. به مجموعه تجهیزاتی که در شناسایی آتش می تواند کاربرد داشته باشد سنسور یا دتکتور گفته می شود. یک سیستم هوشمند می تواند به واسطه سنسورهایی که دارد آتش سوزی به وجود آمده در یک محیط را شناسایی کند. اما این سنسورها به چیزی باید حساس باشند تا آتش را تشخیص دهند و به بخش هشدار دهنده و اطلاع رسانی سیستم، سیگنال های درست را ارسال کنند؟

به صورت کلی یک آتش سوزی می تواند در زمان به وجود آمدن از خود حرارت، دود و گاز تولید کند. با توجه به درجه حرارت و همچنین نوع و درجه دود و گازی که تولید می شود می توان متوجه شد که آتشی به وجود آمده است. حالا یک سیستم اعلام حریق هوشمند باید مجهز به سنسورهایی باشد که بتوانند به خوبی دود، گاز و حرارت را شناسایی کنند. همچنین این سنسورها باید به گونه ای طراحی شده باشند که بتوانند دمای آتش سوزی یا دود حاصل از آتش یا گاز حاصل از آتش سوزی های مختلف را شناسایی کنند. برای مثال در یک محیط قابل انفجار کوچکترین دودی باید حساس باشد اما در یک پاساژ که افراد زیادی سیگار می کشند سیستم باید در برابر دود سیگار فیلتر باشد.

با توجه به این موارد باید بدانید که یک سیستم اعلام حریق هوشمند دارای سنسور هایی است که می توانند نشانه های آتش سوزی را تشخیص دهند. همچنین این سنسورها دارای درجه حساسیت های متفاوتی هستند که در زمان های مورد نیاز و در مکان های مورد نیاز بر اساس شرایط موجود در محیط تنظیم شوند تا از خطرات ناشی از آتش سوزی جلوگیری نمایند. در ادامه برخی از این سنسورها را به شما معرفی خواهیم کرد:

  • سنسور تشخیص دود: این سنسور در یک سیستم اعلام حریق هوشمند باید به گونه تنظیم شده باشد که دود حاصل از آتش سوزی را شناسایی کند. در واقع به دودی که حاصل از آتش سوزی می باشد و دارای ترکیبات شیمیایی مخصوص به خود می باشد حساس است و در صورت حس کردن چنین دودی سیستم را فعال کرده و آتش  سوزی را تشخیص دهد.
  • سنسور تشخیص حرارت: آتش سوزی دارای حرارت زیادی می باشد که باید توسط سنسورهای مخصوصی شناسایی شود. از همین رو باید بدانید که یک سیستم اعلام حریق هوشمند به این سنسورها مجهز می باشد. این سنسورها برای این است که آتش را از طریق حرارت شناسایی کنند. حرارت می تواند در آتش سوزی های مختلف بسته به ماده قابل سوخت متفاوت باشد به همین دلیل باید بدانید که سنسورهای تشخیص حرارت در یک سیستم اعلام حریق هوشمند باید به گونه ای طراحی شوند که در هر محیطی به حرارت آتشی که در آن محیط می تواند به وجود آید حساس باشند تا در سریعترین زمان ممکن آتش به وجود آمده را شناسایی کرده و در نهایت برای اطلاع رسانی این آتش اقدام کنند.
  • سنسورهای تشخیص دهنده گاز: آتش سوزی همراه با انتشار گازی می باشد که مخصوص آتش است. به همین دلیل سنسورهای تشخیص دهنده گاز در یک سیستم اعلام حریق هوشمند باید به گونه ای طراحی شده باشند که نسبت به انتشار چنین گازهایی حساس باشند. در شرایطی که چنین گازهایی در فضا منتشر شد سیستم باید در آن محیط اعلام آتش سوزی کند. البته که امکان دارد گاز به اشتباه وارد محیط شده باشد و آتش سوزی نباشد اما به هر حال این سنسورها باید در این شرایط اعلام آتش سوزی کنند تا ایمنی آنها و کارکرد آنها بتواند به ما کمک کند.
  • سنسورهای ترکیبی: یکی دیگر از سنسورهایی که باید در یک سیستم اعلام حریق هوشمند باشد سنسورهای ترکیبی می باشد. این سنسورها در واقع متشکل از سایر سنسورها هستند و می توانند به صورت مشترک در تشخیص دود و گاز و حرارت به ما کمک کنند و در برخی از سیستم ها می توانند برای ما فواید بیشتری داشته باشند و از نظر اقتصادی و از نظر میزان جایی که اشغال می کند می تواند برای ما مفید باشد به همین دلیل باید در برخی از مواقع چنین سنسورهایی را مورد بهره برداری و استفاده قرار دهیم.

 

سیستم اعلام حریق هوشمند

تجهیزات هشدار دهنده

یکی دیگر از مهمترین اجزای یک سیستم اعلام حریق هوشمند تجهیزات هشدار دهنده هستند. زمانی که آتش سوزی شناسایی می شود باید این آتش سوزی اطلاع رسانی شود. برای اطلاع رسانی آتش به وجود آمده سیستم های مختلف بسته به سال تولید و کیفیتی که دارند می توانند متفاوت باشند، اما هر چه که باشند در هر نوعی که باشند دارای دو بخش اطلاع رسانی یکسان و مشترک هستند که باید در همه انواع سیستم های اعلام حریق برای هشدار دادن و اطلاع رسانی وجود داشته باشند تا سیستم بتواند بر اساس این استانداردها مورد تایید قرار بگیرد.

یکی از تجهیزاتی که باید در بخش هشدار دهنده سیستم اعلام حریق هوشمند باشد، آژیرهای صوتی می باشد. این فرایند تولید صدای صوتی باید در همه سیستم ها وجود داشته باشد تا به این ترتیب افرادی که در محل و در نزدیکی آن محل حضور دارند متوجه آتش سوزی به وجود آمده در محیط شوند و اقدامات لازم برای کاهش خسارت های ناشی از آتش سوزی را به صورت کامل انجام دهند. دومین بخشی که باید بر روی همه سیستم های اعلام حریق باشد بخشی است که مربوط به افراد ناشنوا و کم شنوا می باشد که نمی توانند هشدارهای صوتی به وجود آمده را متوجه شوند. این افراد باید از طریق چراغ های چشمک زن یا همان فلاشرها افراد حاضر در محل را از وقوع آتش سوزی مطلع نمایند.

 

پنل مرکزی سیستم اعلام حریق

در نهایت باید بدانید که ما به دلیل اینکه یک سیستم اعلام حریق هوشمند دارای پنل مرکزی می باشد به آن سیستم هوشمند می گوییم. پنل مرکزی بخش مهمی در سیستم می باشد که اگر نباشد سیستم نمی تواند کار کند. این بخش مرکز فرماندهی و کنترل می باشد. بخشی است که سنسورها در زمان تشخیص دود، اطلاع رسانی را به آن انجام می دهند. سپس این بخش سیستم هشدار دهنده را فعال می کند. همچنین قطع کردن سیستم در زمان پایان آتش سوزی و به صورت کلی کنترل سیستم توسط همین بخش صورت می گیرد که باید به درستی مدیریت شده و همیشه مورد حفاظت باشد و باید در جایی نصب شده باشد که از آتش سوزی در امان باشد.

 

سخن پایانی

باید بدانید که یک سیستم اعلام حریق هوشمند دارای مجموعه ای از تجهیزات مختلف می باشد که هر یک از این اجزا وظایف و کاربردهای مشخصی دارند که باید به درستی انجام دهند تا سیستم بتواند به خوبی عمل کند و ما را از آتش به وجود آمده در یک محیط مطلع کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *