قرارداد اعلام و اطفا حریق چه مفادی دارد و چه مواردی باید در این قرارداد قید شود؟ توجه داشته باشید که شما به عنوان سازنده یک مجموعه موظف هستید که در ساختمانی که می سازید از سیستم اعلام و اطفا حریق استفاده کنید. این کار برای کاهش خطرات آتش سوزی و یا حداقل برای کاهش خسارت جانی و سپس مالی ناشی از آتش سوزی می باشد. اما اگر شما به عنوان سازنده ملک با یک مجموعه برای نصب و راه اندازی یک سیستم اطفا و اعلام حریق همکاری کنید و قصوری از طرف مجموعه باشد که موجب شود شما هزینه های بیشتری پرداخت کنید باید چگونه از حقوق خود دفاع کنید.
همچنین اگر شما به عنوان سازنده در تعهداتی که دارید قصوری داشته باشید، شرکت مجری نصب و راه اندازی سیستم اطفا و اعلام حریق باید چگونه از حقوق خود دفاع کند. در این جا است که ضرورت عقد قرارداد اعلام و اطفا حریق برای طرفین معنا پیدا می کند. به همین دلیل اگر شما یکی از افرادی هستید که قصد دارید از سیستم های اعلام و اطفا حریق در مجموعه خود استفاده کنید نیاز دارید که در ابتدا نمونه قراردادی که بین طرفین بسته می شود را بررسی کنید. همچنین اگر شما شرکت ارائه دهنده باشید و تازه آغاز به کار کرده باشید هم نیاز دارید نمونه قرارداد را بدانید.
اهمیت قرارداد اطفا و اعلام حریق
همانطور که در بخش مقدمه به شما گفتیم شما برای راه اندازی یک ساختمان جدید که کاربری تجاری دارد نیاز دارید که حتما قرارداد اعلام و اطفا حریق منعقد نمایید و از سیستم های اعلام و اطفا حریق استفاده کنید. در غیر این صورت جرایم زیادی شامل حال شما می شود و شما باید پس از فک پلمپ برای نصب و راه اندازی این سیستم ها اقدام کنید. به همین دلیل راه اندازی این سیستم ها برای شما از اهمیت بالایی برخوردار است به گونه ای که اگر شما نتوانید این سیستم ها را راه اندازی کنید نمی توانید پایان کار بگیرید.
در مورد مجتمع های مسکونی اگرچه عقد قرارداد اعلام و اطفا حریق چندان به عنوان یک قانون پایه محکم وجود ندارد و می شود با سیستم های اعلام حریق هم ساختمان را به پایان رساند اما همچنان شما باید یک قرارداد بین خود و شرکتی که مجری راه اندازی و نصب سیستم های اعلام و اطفا حریق می باشد امضا کنید. اما این قرارداد چیست و چه مواردی باید در این قرارداد قرار داده شود؟ همچنین این قرارداد در کدام دسته از قراردادهای کشوری می باشد و شامل چه مفادی باید باشد که بشود در شرایط لزوم به آن استناد کرد؟
قرارداد اعلام و اطفا حریق چیست؟
قرارداد اعلام و اطفا حریق در واقع یک قرارداد پیمانکاری و خدماتی محسوب می شود. این نوع از قراردادها را قراردادهای پروژه ای نیز می نامند که در اصل همان قرارداد هستند که نام آنها می تواند متفاوت باشد. در این نوع از قراردادها شخصی به عنوان کارفرما شناخته می شود که انجام کار یا پروژه ای را به شخص و یا مجموعه ای بیرون از مجموعه خود واگذار یا برون سپاری می کند.
در این شرایط شخص یا مجموعه ای که کار را بر عهده گرفته است باید بر اساس مفادی که در قرارداد اعلام و اطفا حریق آمده است عمل مربوط را در بازه زمانی که تعریف شده است انجام دهد و در ازای آن دستمزد خود را دریافت نماید. این قراردادهای پیمانی در واقع مشمول ماده 10 قانون مدنی و عقود نامعین این قانون می شوند. اما این ماده قانونی چیست و بر اساس آن شما باید چه مواردی را در قرارداد خود قرار دهید و چه زمانی این قرارداد اعتبار دارد؟
بر اساس ماده 10 قانون مدنی، قرارداد اعلام و اطفا حریق می تواند یک قرارداد مشخص باشد که اگر با قوانین کلی کشور و یا شرع تضادی نداشته باشد همه مفاد آن می تواند توسط کارفرما و کارپذیر تعریف شود، هر دو می توانند بر سر آن موارد با یکدیگر توافق کنند. در این شرایط اگر همه چیز قانونی و شرعی باشد که در امر راه اندازی سیستم های اطفا و اعلام حریق، هست، طرفین می توانند با اراده خود مفاد را بر اساس نیازهای خود تعیین کرده و سپس برای پایبندی به آن، این قرارداد را به صورت رسمی به امضا برسانند تا اعتبار قرارداد ثابت شود.
الزامات قانونی و حقوقی عقد قرارداد اعلام و اطفا حریق
برای عقد قرارداد اعلام و اطفا حریق و اعتبار داشتن این قرارداد باید برخی از الزامات قانونی و حقوقی در این قرارداد رعایت شود. در غیر این صورت قرار داد نمی تواند قانونی باشد و نمی شود به آن برای رسیدگی به شکایات استناد کرد. اصل اولی که باید رعایت شود این است که قرارداد باید بین دو طرفی امضا شود که اهلیت قانونی کامل در زمان امضای قرارداد دارند، همچنین رضایت کامل دو طرف در این امضا و این قرارداد در زمان عقد قرارداد باید وجود داشته باشد.
توجه داشته باشید که قرارداد اعلام و اطفا حریق، یک قرارداد لازم می باشد. به این معنا که اگر طرفین اهلیت قانونی داشته و با رضایت قرارداد را امضا کرده اند، دیگر باید به این قرارداد پایبند باشند. باید تمامی مواردی که در این قرارداد متعهد شدند را در بازه های زمانی که معین کرده اند انجام دهند. آنچه در این بین اهمیت بسیار زیادی دارد این است که طرفین باید حتما روابط کاری و همچنین قراردادی خود را مکتوب کنند و بعد از امضا به عنوان یک سند قانونی معرفی کنند تا مشکلی برای آنها پیش نیاید.
نکته ای که باید بدانید این است که بدون عقد قرارداد اعلام و اطفا حریق به صورت مکتوب شما می توانید به صورت شفاهی نیز با پیمانکار خود شرایط همکاری را تعیین کرده و برای همکاری اقدام کنید. در واقع شرط نصب و راه اندازی سیستم داشتن قرارداد مکتوب نمی باشد. اما اگر شما قرارداد مکتوب داشته باشید می توانید به واسطه آن در صورتی که طرف مقابل شما از انجام تعهدات خود سرباز زد به مراجع قضایی مراجعه نمایید و برای رسیدگی به شکایات خود زمان بگیرید و شکایات خود را به صورت رسمی با طرف مقابل خود ثبت کنید.
الزامات قرارداد اعلام و اطفا حریق
علاوه بر مواردی که در قسمت بالا به عنوان الزامات عقد قرارداد اعلام و اطفا حریق به شما گفته شد، شما باید موارد دیگری را برای اعتبار قرارداد خود در قرارداد درج کنید. قراردادی که شما امضا می کنید باید تمامی اطلاعات لازم از طرفین و جزئیات روابط کاری بین کارفرما و پیمانکار را به صورت مکتوب در خود داشته باشد. یعنی باید این قرارداد گنگ و نامفهوم باشد. باید مشخصات طرفین و زمان بندی انجام کار، همچنین خود کاری که باید صورت بگیرد را در قرارداد خود داشته باشید.
برخی از مهمترین مواردی که باید در قرارداد اعلام و اطفا حریق به صورت مکتوب وارد شود باید صحت داشته باشد تا قرارداد اعتبار پیدا کرده و در نهایت بشود بر اساس آن در شرایط لزوم اقدامات قضایی را صورت دارد عبارت اند از:
- مشخصات ساختمانی که باید سیستم اطفا و اعلام حریق در آن نصب شود
- شرایط نصب و همچنین نگهداری از سیستم اطفا و اعلام حریق
- مدت زمانی که برای نصب طرفین توافق کرده اند
- هزینه های که کارفرما باید برای نصب سیستم اطفا و اعلام حریق بپردازد
- مشخصات کارفرما، پیمانکار و همچنین تعهداتی که دو طرف برای آن توافقات لازم را انجام داده اند.
نمونه قرارداد اعلام و اطفا حریق
با توجه به اینکه قرارداد اعلام و اطفا حریق مانند سایر خدمات پیمانکاری می تواند بسیار مهم باشد شما باید حتما در مورد این قرارداد و شرایطی که دارد اطلاعات کاملی داشته باشید. از همین رو ما قصد داریم در این بخش از مطلب یک نمونه از قرارداد را به شما معرفی کنیم. در واقع آنچه ما به شما در این بخش معرفی می کنیم، مهمترین بندهایی است که شما باید در چنین قراردادی داشته باشید و مهمترین وظایفی است که شما چه به عنوان کارفرما و چه به عنوان پیمانکار موظف به اجرای آن هستید. در ادامه شما را با این نمونه قرارداد آشنا می کنیم.
موضوع قرارداد اعلام و اطفا حریق
در این بخش از قرارداد اعلام و اطفا حریق شما باید موضوع قرارداد خود را مشخص کرده و به صورت کامل شرح دهید. موضوع چنین قراردادی مشخصا این است که پیمانکار باید یک سیستم اطفا حریق مشخص با قابلیت های توافق شده را در ساختمان مشخصی که کارفرما تعیین کرده است در مدت زمانی که مشخص کرده اند با هزینه ای که بر روی آن توافق کرده اند نصب کند و کارفرما باید در ازای انجام صحیح این کار مبلغ مشخص شده در قرارداد را به پیمانکار پرداخت کند.
شما می توانید در موضوع قرارداد اعلام و اطفا حریق تمامی خدمات مربوط به پشتیبانی و تعمیر و نگهداری از سیستم ها را هم در صورت توافقی که داشته اید درج کنید. هرچه باشد باید این را بدانید که باید تمامی خدماتی که بر روی انجام آن توسط پیمانکار توافق کرده اید را در ذیل بند موضوع قرارداد درج نمایید. چرا که در غیر این صورت پیمانکار متعهد به انجام کاری نشده است و کارفرما نیز نمی تواند درخواستی از پیمانکار خارج از آنچه در موضوع قرارداد ذکر شده است را داشته باشد و این امر می تواند بسیار مهم باشد.
نکته دیگری که در مورد بخش موضوع قرارداد اعلام و اطفا حریق دارای اهمیت می باشد این است که شما باید به صورت مشخص و کاملا شفاف و به اصطلاح به صورت تفصیلی خدمات را شرح دهید. در واقع اکتفا کردن به جمله نصب سیستم اطفا و اعلام حریق نمی تواند برای شما کافی باشد. شاید توافق شفاهی سیستم برند مشخصی باشد و در قرارداد درج نشده است و پیمانکار برند دیگری را نصب کرده است. شما در این شرایط اگر در قرارداد برند را مشخص نکرده باشید، امکانات را مشخص نکرده باشید، شرایط نصب را مشخص نکرده باشید، نمی توانید از پیمانکار طلب انجام کاری کنید.
تعهدات مجری قرارداد
در این بخش از قرارداد اعلام و اطفا حریق مجری یا پیمانکار که قرار است سیستم اطفا و اعلام حریق را نصب کند باید به انجام برخی از امور متعهد شود و باید این تعهدات به صورت مکتوب در قرارداد قید شود تا مجری یا پیمانکار در ادامه نتواند بر خلاف آن رفتار کند. در این بخش بسیاری از موارد بر اساس توافق طرفین می تواند تعیین شود اما شما می توانید به فاکتورهایی که عومی هستند اکتفا کنید که عبارت اند از:
- پیمانکار باید ساختمان و محل نصب سیستم اطفا و اعلام حریق را مشخص نماید و محل دقیق قرارگیری سیستم را در ساختمان تعیین کند. این مورد باید در قرارداد اعلام و اطفا حریق قید شود چرا که در غیر این صورت پیمانکار می تواند این را به عنوان موردی که خارج از وظایف خود می باشد مطرح نماید.
- پیمانکار باید با رعایت استانداردهای ایمنی در نصب، سیستم اعلام و اطفا حریق مشخص شده را به درستی در محلی که مشخص شده است نصب کرده و آزمایش های لازم را در حضور کارفرما انجام دهد.
- باید مشخصات سیستم توافق شده در قرارداد اعلام و اطفا حریق ذکر شود. در بخش تعهدات کارفرما، کارپذیر یا پیمانکار را متعهد می کند که دقیقا همان سیستمی را در محل ساختمان نصب کند که این سیستم توافق شده و در قرارداد مشخصات آن ذکر شده است.
- پیمانکار موظف است طریقه استفاده از سیستم و همچنین راهنمایی های لازم جهت نگهداری و تعمیرات، فعال سازی و ی غیر فعال سازی و هر آنچه به سیستم مربوط می شود را در یک جلسه در به کارفرما توضیح داده و همه موارد را به صورت مشخص بیان نماید.
- از دیگر تعهداتی که باید در بخش تعهدات پیمانکار در قرارداد اعلام و اطفا حریق قید شود این است که اگر قرار است کارفرما سیستمی را از پیمانکار خریداری نماید این سیستم باید دارای گارانتی باشد. همچنین سیستم باید کیفیت مطلوب جهت تامین نیازهای مشخص اعلام و اطفا حریق را داشته باشد.
- آخرین بند از تعهداتی که به صورت عمومی در قراردادها مطرح است بندی است که به واسطه آن پیمانکار نمی تواند انجام تعهدات را در میان کار به شخص یا مجموعه دیگری به صورت خودسرانه واگذار کند و یا نباید این کار را کند یا باید با توافق کارفرما این کار را انجام دهد.
تعهدات کارفرما
این بخش از قرارداد اعلام و اطفا حریق هم مانند بخش مربوط به تعهدات پیمانکار بخشی می باشد که در آن می توانید تمامی مواردی که توافق کرده اید و با قانون و شرع تضادی ندارد درج کنید. اما به صورت عمومی در راه اندازی و نصب یک سیستم اعلام و اطفا حریق در یک ساختمان، کارفرما مجموعه ای وظایف عمومی و روتینی را دارد که در همه قراردادها می تواند به صورت مشترک درج شود. به همین دلیل این موارد اصلی را ما به شما میگوییم و شما در صورت نیاز و توافق تعهدات دیگر را اضافه کنید. مهمترین تعهدات کارفرما در قرارداد عبارت اند از:
- کارفرما باید در قرارداد اعلام و اطفا حریق متعهد شود که تمامی شرایط لازم برای نصب و راه اندازی سیستم از قبلی هماهنگی های لازم با ساکنین و سایر موارد را انجام دهد تا خللی در کار پیمانکار به وجود نیاید.
- پیش از شروع کار، کارفرما باید نقشه ساختمان را در اختیار پیمانکار قرار دهد تا پیمانکار بر اساس نقشه بهترین مکان را برای نصب و راه اندازی سیستم انتخاب کنید. بدیهی است اگر کارفرما از این امر اجتناب کند پیمانکار متعهد به انتخاب محل دقیق به صورت خود خواسته می باشد.
- کارفرما موظف است تنها موارد و وظایفی را از پیمانکار طلب کند که از ابتدا روی آن توافق شده است و در قرارداد اعلام و اطفا حریق ذکر شده است. در صورت نیاز به انجام امور اضافه باید این موارد با رضایت پیمانکار در قراردادی به پیوست درج شود.
- همچنین کارفرما باید متعهد شود که هزینه های لازم برای اجرای پروژه را در بازه های زمانی مشخص و تعریف شده که در قرارداد به آن اشاره شده است پرداخت نماید. در غیر این صورت می توانید به صورت توافقی خسارت و یا توقف پروژه یا هر مورد دیگری را لحاظ نمایید.
مشخص کردن مدت زمان انجام پروژه و تعهدات مالی
یکی دیگر از مواردی که باید در قرارداد اعلام و اطفا حریق مشخص شود تعیین مدت زمان انجام پروژه توسط پیمانکار و همچنین تعیین مدت زمان پرداخت هزینه ها توسط کارفرما است. یکی از مواردی که معمولا در قراردادها بسیار محل بحث می باشد همین مسئله مدت زمان می باشد. این بخش موجب بروز اختلافات زیادی بین پیمانکاران و کارفرمایان شده است به همین دلیل یکی از مهمترین مواردی است که شما باید حتما در قرارداد خود داشته باشید و همه چیز را شفاف مشخص کنید.
فراموش نکنید اگر در قرارداد اعلام و اطفا حریق مدت زمان انجام پروژه قید نشود، هر زمان که کارفرما نسبت به عدم انجام کار یا کندی انجام کار به پیمانکار اعتراض کند، پیمانکار می تواند مدعی باشد که بر اساس قرارداد هنوز زمان کافی برای انجام این کار را دارد و کارفرما نباید پیمانکار را تحت فشار قرار دهد. همچنین اگر در این بخش از قرارداد مدت زمان پرداخت هزینه توسط کارفرما قید نشده باشد، کارفرما می تواند مدعی شود که هنوز فرصت و زمان کافی برای پرداخت هزینه را طی قرارداد دارد و میتواند فعلا پرداختی به پیمانکار نداشته باشد.
مبلغ قرارداد
بخش دیگری که باید در قرارداد اعلام و اطفا حریق به صورت مشخص و واضح تعریف شود مبلغ کل پروژه به تفکیک بخش های مختلف می باشد. همچنین در این بخش شما باید شرایط پرداخت را نیز به صورت توافقی مشخص کنید. در صورتی که بنویسید اگر کارفرما رضایت داشت پرداخت شود، کارفرما می تواند هر زمانی ادعا کند که از کار راضی نمی باشد و مبلغ را پرداخت نکند. به همین دلیل باید همه چیز بسیار دقیق و بسیار شفاف باشد تا در زمان پرداخت ها و تسویه مشکلی رخ ندهد.
خسارات و شرایط حق فسخ
باید در قرارداد اعلام و اطفا حریق تمامی مواردی که مربوط به خسارت طرفین می باشد را به صورت شفاف مشخص کنید. برای مثال به ازای هر روز دیرکرد پیمانکار در ارائه کار، مبلغی از قرارداد کسر می شود یا به ازای هر روز دیرکرد پرداخت توسط کارفرما مبلغی جریمه می شود. همچنین شرایط فسخ و حق فسخ قرارداد را باید به صورت واضح و مشخص تعریف کنید که چه زمانی قرارداد می تواند توسط کدام یک از طرفین فسخ شود. به این ترتیب هیچ یک از طرفین نمی تواند بدون خسارت از قرارداد خارج شود.
ارائه گارانتی و ضمانت های اجرایی
یکی دیگر از مواردی که می شود در قرارداد اعلام و اطفا حریق گنجانده شود ضمانت کیفیت اجرا می باشد. در واقع پیمانکار تنها موظف نیست که یک سیستم اعلام و اطفا جریق را که در مورد برند آن به توافق رسیده اید در زمان مشخص نصب کند. بلکه باید این سیستم دارای کیفیت لازم باشد و باید پیمانکار تعهدات لازم را در صورت خرابی این سیستم بدهد. همچنین کارفرما نیز باید متعهد شود که در صورت عدم رعایت اصول نگهداری صحیح از سیستم نمی توانند از پیمانکار طلب انجام خدمات گارانتی را داشته باشد. در این بخش هم باید به صورت شفاف تمامی ضمانت ها و خدماتی که پیمانکار در نظر گرفته است قید شود تا بر اساس آن بشود در صورت لزوم اقدامات لازم و موثر کرد.
موارد مربوط به فورس ماژور و تاثیر آن در قرارداد
نکته دیگری شما باید در قرارداد اعلام و اطفا حریق قید کنید موارد فورس ماژور می باشد. برخی از موارد مانند جنگ، زلزله، قحطی، سیل یا سایر موارد دیگری که می تواند تعهدات یکی از طرفین یا هر دو طرف را با اختلال همراه کند و این موارد خارج از خواست، توان و اراده آن طرف یا طرفین می باشد موارد فورس ماژور نام دارد. این موارد و تاثیری که در صورت وقوع دارد باید در قرارداد قید شود تا هیچ یک از طرفین به دلیل شرایط فورس ماژور مجبور به پرداخت هزینه های اضافی یا خسارت های ناشی از عدم انجام تعهدات خود نشوند.
سخن پایانی
ما در این مطلب به شما در مورد قرارداد اعلام و اطفا حریق اطلاعات مفیدی را ارائه کردیم و مهمترین مواردی که باید در قرارداد قید شود را مشخص کردیم. اما همچنان تاکید می کنیم که شما می توانید بر اساس نوع توافقی که دارید در هر یک از این بندها مواردی را حذف و یا به مواردی اضافه نمایید.