چراغ اعلام حریق یکی از تجهیزاتی است که بر روی سیستم های اعلام حریق وجود دارد و می تواند به شما در اعلام هشدارهای لازم کمک کند. توجه داشته باشید که سیستم اعلام حریق یک سیستم هشدار دهنده می باشد که باید بر اساس سنسورهایی که دارد به موقع آتش سوزی را شناسایی نماید و همچنین باید بتواند آتش سوزی شناسایی شده را به روش های مختلفی به افراد حاضر در محیط و حتی به فردی که وظیفه نگهداری از مجموعه را دارد اطلاع رسانی کند تا ما بتوانیم این سیستم را کارآمد و سیستم درستی برشماریم و از قابلیت های آن بهره مند شویم.
چراغ چشمک زن اعلام حریق
چراغ اعلام حریق یکی از کاربردی ترین و موثرترین تجهیزاتی می باشد که در سیستم های اعلام حریق وجود دارد. توجه داشته باشید که چراغ های چشمک زن یکی از روش های اطلاع رسانی آتش سوزی می باشند که باید بر اساس آن ما متوجه شویم که یک آتش سوزی رخ داده است. اما این چراغ چه کاربردی دارد و چگونه می تواند به ما در هشدار و اطلاع رسانی وقوع یک آتش سوزی هشدارهای لازم را ارائه دهد و اصلا چرا باید به عنوان یکی از تجهیزات سیستم اعلام حریق ما روی سیستم ما وجود داشته باشد.
همانطور که به شما گفتیم چراغ اعلام حریق یکی از تجهیزات سیستم اعلام حریق می باشد. یک سیستم اعلام حریق سیستمی است که با اتکا به آن ما می توانیم از وقوع یک آتش سوزی مطلع شویم. به همین دلیل شناسایی آتش می تواند موجب شود که ما افراد را از محل دور کنیم و با این کار خسارت های جانی حاصل از آتش سوزی را کاهش دهیم. همچنین با اطلاع رسانی به موقع به آتش نشانی می توانیم زودتر برای مهار آتش سوزی اقدام کنیم و با این اتفاق می توانیم خسارت های مالی از آتش سوزی را هم کاهش دهیم.
چراغ چشمک زن سیستم اعلام حریق
با توجه به موارد گفته شده متوجه شدید وقتی از چراغ اعلام حریق حرف می زنیم منظور ما دقیقا چیست. به همین دلیل لازم می دانیم در ادامه این مطلب برای آگاهی بیشتر شما در مورد این سیستم ها به شما اطلاعات تکمیلی و کامل کننده را ارائه دهیم تا بتوانید کاربردهای این چراغ ها را در یک سیستم اعلام حریق شناسایی کنید. این امر می تواند موجب شود که شما بتوانید با اهمیتی که این چراغ ها در سیستم شما دارد آشنا شوید و این تجهیزات را دست کم نگیرید.
همه انواع روش های اطلاع رسانی اعلام حریق
یک سیستم اعلام حریق برای اطلاع رسانی از وقوع یک آتش سوزی روش های مختلفی دارد که چراغ اعلام حریق یکی از روش های آن می باشد. به همین دلیل ما برای اینکه شما درک بهتری از این سیستم ها داشته باشید همه روش های اطلاع رسانی را به شما معرفی می کنیم و سپس در مورد این چراغ های چشمک زن که در سیستم های اعلام حریق دارای اهمیت می باشد و کاربردهای مخصوص به خود را دارد بیشتر به شما توضیحات تکمیلی را ارائه خواهیم کرد. انواع روش های اعلام حریق عبارت اند از:
- هشدارهای صوتی: یکی از روش های اعلام حریق که در سیستم اعلام حریق در کنار چراغ اعلام حریق به شما کمک می کند تا متوجه وقوع آتش سوزی شوید هشدارهای صوتی می باشد. این هشدارها به راحتی می تواند افراد را از وقوع آتش سوزی با خبر کند. معمولا به صورت آژیرهای ممتد و با صدای زیاد می باشد که در اثر فعال شدن همه افرادی که در آن نزدیکی هستند می توانند متوجه شوند آتش سوزی رخ داده است و شما باید محل را ترک کنید و همچنین افرادی که وظیفه دارند برای مهار آتش سوزی اقدام کنند.
- هشدارهای چشمک زن: چراغ اعلام حریق یکی دیگر از روش هایی می باشد که یک سیستم اعلام حریق می تواند به واسطه آن برای اعلام حریق به افراد کمک کند. سیستم اعلام حریق وظیفه دارد که شما را به عنوان افرادی که در محل قرار دارید از آتش سوزی آگاه کند و به این واسطه مانع از این شود که آتش خسارت های زیادی را به شما وارد کند. هدف از این سیستم ها ابتدا کاهش خسارت های جانی و در ادامه آن کاهش خسارت های مالی آتش سوزی می باشد که باید بسیار مهم باشد.
- اطلاع رسانی پیامکی: یکی دیگر از روش هایی که مانند چراغ اعلام حریق برای هشدار دادن به کار می رود اما کاربردی متفاوت و البته بسیار با اهمیت دارد این است که سیستم به صورت اتوماتیک در صورتی که آتش سوزی رخ دهد به شماره ای که از قبل برای سیستم تعریف شده است اقدام به ارسال یک پیامک هشدار می کند. به این ترتیب صاحب آن شماره می تواند به واسطه دریافت این پیامک متوجه شود که در محل فروشگاه، کارخانه و یا کارگاه او آتش سوزی رخ داده است و او می تواند اقدامات لازم را برای پیگیری این اتفاق انجام دهد.
- اطلاع رسانی به صورت تماس تلفنی: از دیگر روش هایی که سیستم اعلام حریق برای اطلاع رسانی دارد و به نوعی مانند چراغ اعلام حریق به شما در مورد آتش سوزی هشدار می دهد تماس صوتی می باشد. این قابلیت در همه سیستم های اعلام حریق وجود ندارد بلکه تنها در سیستم هایی که پیشرفته هستند وجود دارد چرا که یک قابلیت بسیار مهم می باشد. طی این فرایند سیستم به صورت خودکار با شماره ای که برای آن تعریف شده است تماس میگیرد و صدایی را که ضبط کرده اند را به اطلاع می رساند.
کاربرد چراغ چشمک زن در سیستم اعلام حریق
ما در بخش های قبلی این مطلب با انواع روش های اطلاع رسانی سیستم های اعلام حریق آشنا شدیم و متوجه شدیم که از جه روش هایی می شود برای اطلاع رسانی آتش سوزی اقدام کرد. اما سوالی که در این بخش وجود دارد این است که در میان این همه قابلیت موثر چراغ اعلام حریق چه کمکی می تواند به ما کند و چرا این قابلیت بر روی همه سیستم های اعلام حریق پیشرفته و سنتی و قدیمی تر وجود دارد؟ ما در ادامه به شما در این باره خواهیم گفت و اطلاعات لازم را ارائه خواهیم داد.
چراغ اعلام حریق یکی از روش های موثر اطلاع رسانی در زمان آتش سوزی می باشد که برای آگاه کردن افرادی به کار می رود که شنوایی کمی دارند و یا شنوایی ندارند. در صورتی که هشدارهای صوتی فعال شود افرادی که ناشنوا و یا کم شنوا هستند نمی توانند متوجه هشدارهای صوتی شوند. به همین دلیل به کمک چراغ های چشمک زن که در سیستم های اعلام حریق وجود دارد افراد می توانند متوجه شوند که آتش سوزی رخ داده است و این می تواند برای شما بسیار کاربردی و موثر باشد.
چراغ اعلام حریق به گونه ای عمل می کند که نور قابل توجهی را با سرعت زیاد و حجم گسترده در فضا منتشر می کند. سرعت فلاشری که این چراغ ها دارند معمولا در دقیقه شصت بار می باشد. یعنی هر ثانیه خاموش و روشن می شوند. در این شرایط افرادی که حتی در آن نزدیکی در طول روز پشت به چراغ هستند و یا اصلا در خواب هستند هم به دلیل سرعت زیاد و حجم بالای نوری که منتشر می شود متوجه می شوند. این مسئله می تواند جان افراد زیادی را در زمان وقوع آتش سوزی ها نجات دهد و همچنین خسارت های مالی را نیز می تواند کاهش دهد.
محل نصب چراغ چشمک زن
یکی از مواردی که در نصب و راه اندازی چراغ اعلام حریق اهمیت دارد محل دقیق نصب چراغ های چشمک زن می باشد. اگر این چراغ ها را در جای درستی نصب نکنید و یا در محلی نصب کنید که دید کافی برای آن وجود ندارد و یا نور برای رسیدن به افراد با موانع زیادی روبرو است این چراغ ها عملا بی استفاده هستند و نمی توانند به شما در فرار از آتش و یا مهار آتش کمک کنند. در حقیقت با این شرایط سیستم کارآمد نخواهد بود.
بنابراین باید بدانید که در نصب و پیاده سازی چراغ اعلام حریق محل آنها دارای اهمیت می باشد. نکته مهم این است که این چراغ ها باید به درستی در معرض دید قرار داشته باشد و باید میان چراغ و فضا هیچ مانعی وجود نداشته باشد. این دو فاکتور از مهمترین فاکتورهایی محسوب می شوند که شما در زمان نصب و راه اندازی این سیستم ها باید به آن توجه کنید. علاوه بر این موارد شما باید به این نکته توجه کنید که برای رسیدن به این فاکتور نیاز دارید که حتما از نظر ارتفاع و میزان همگام سازی با نور محل استانداردها را رعایت کنید.
در مورد چراغ اعلام حریق همه این موارد دارای اهمیت می باشد. به همین دلیل باید تصور کنید این چراغ در طول روز و در زمانی که نور سالن یا نور خورشید در بالاترین حد خود قرار دارد و محوطه آن بخش بسیار شلوغ است این چراغ چشمک زن بتواند فردی که پشت به نور دارد و یا در محل خوابیده است را بیدار و هوشیار کند. به همین دلیل باید بر اساس این موارد ارتفاع و تعداد این چراغ ها را ارزیابی کنید و نصب و راه اندازی را انجام دهید.
نصب چراغ چشمک زن در بخش های مختلف
باید توجه داشته باشید که بسته به نوع کاربری که سیستم اعلام حریق دارد باید در مورد نصب محل و تعداد چراغ اعلام حریق تصمیم گیری شود. اما به صورت کلی ما برای مراکز کارگاهی و صنعتی با پیچیدگی های زیادی روبرو نیستیم و این چراغ ها باید به گونه ای در همه بخش ها نصب شود که ما بتوانیم به خوبی این چراغ ها و نور ناشی از فلاشر این چراغ را مشاهده کنیم و این نور به گونه ای باشد که ما در زمان دیدن نور گمراه نشویم.
اما نصب و اجرای چراغ اعلام حریق در منازل مسکونی دارای استانداردهای مشخصی می باشد. منظور از منازل مسکونی برای ما محلی است که دارای بخش های مختلف از جمله راهرو و اتاق خواب است. این دو مورد برای ما در راه اندازی و نصب چراغ ها دارای اهمیت بسیار زیادی می باشد که در ادامه ما برخی از مهمترین استانداردهای آن را به شما معرفی می کنیم تا شما بتوانید بر اساس آن سیستم مورد نظر خود را شناسایی کرده و چراغ های چشمک زن را در محل مورد نظر آن نصب و راه اندازی نمایید.
نصب چراغ اعلام حریق در اتاق خوابها
برای راه اندازی چراغ اعلام حریق در اتاق خواب ها باید استانداردهایی را رعایت کنید که بر اساس آنها باید محل نصب را شناسایی کنید به همین دلیل ما قصد داریم در این بخش این موارد را به اطلاع شما برسانیم تا شما بتوانید به درستی برای نصب و راه اندازی این چراغ ها بر اساس استانداردهای درست اقدام نمایید. مهمترین نکاتی که شما باید در مورد نصب و راه اندازی چراغ های چشمک زن سیستم اعلام حریق در اتاق خواب ها بدانید و رعایت کنید عبارت هستند از:
- چراغ اعلام حریق باید در اتاق خواب ها بر روی دیوار قرار داشته باشد.
- همچنین باید بدانید که این چراغ ها نباید فاصله بیش از شصت سانتی متری با سقف داشته باشد و باید در این فاصله نصب شود.
- این چراغ ها باید روبروی بالشت باشد.
- همچنین باید در فاصله چهار متر و نیمی نسبت به بالش قرار داشته باشد.
این موارد در تعیین محل نصب و اجرای چراغ های چشمک زن در زمانی که این چراغ ها در محل هایی مانند هتل که دارای اتاق خواب است قرار می گیرد. این موارد باید به صورت الزامی رعایت شوند و بسیار دارای اهمیت می باشند.
نصب چراغ چشمک زن در راهروها
چراغ اعلام حریق در صورتی که باید در محلی غیر از اتاق خواب قرار می گیرد استانداردهای خاص خود را داشته باشد. توجه داشته باشید که دو محل غیر از اتاق خواب ها برای ما مدنظر می باشد. یکی راهروها و دیگری مربوط به بخش های دیگر ساختمان می شود. از همین رو در این بخش قصد داریم استانداردهای لازم در نصب این چراغ ها در بخش راهروها را ارائه دهیم. این موارد هم ضرورت اجرایی دارد و باید حتما تمامی این استانداردها در مورد این چراغ ها به درستی برای شما رعایت شود:
- یکی از نکات مهمی که باید برای ما در زمان نصب و اجرای چراغ اعلام حریق در محل راهروها اهمیت داشته باشد این است که باید بدون اینکه یک فرد در راهرو در چه جهتی قرار دارد، چراغ به گونه ای نصب شده باشد که قابل دیدن باشد. در غیر این صورت اگر در یک حالت یا چند حالت قابل دیدن نباشد استانداردهای لازم در مورد این چراغ ها رعایت نشده است. به همین دلیل ایمنی این چراغ ها به اندازه کافی نیست و جان افرادی که ناشنوا و یا کم شنوا هستند به صورت کامل در خطر می باشد.
- از دیگر مواردی که باید در زمان نصب و راه اندازی چراغ اعلام حریق در راهروها در نظر داشته باشید فاصله ای است که باید بین چراغ ها در نظر داشته باشید. توجه داشته باشید که شما باید فاصله میان چراغ ها را با یکدیگر به درستی رعایت کنید. این چراغ ها نباید در فواصل بیش از سی متری از یکدیگر قرار داشته باشد. در صورتی که این فاصله را رعایت نکنید و فاصله از این مقدار بیشتر باشد چراغ های شما در شرایط استاندارد و ایمنی کامل نصب و راه اندازی نشده اند و این می تواند برای شما مشکل ساز شود.
- از دیگر مواردی که باید برای شما در زمان نصب و راه اندازی چراغ اعلام حریق در راهروها مد نظر باشد این است که شما نسبت نصب این چراغ ها به انتهای هر بخش از راهرو را نیز رعایت کنید. مهمترین مواردی که باید مد نظر داشته باشید این است که فاصله میان چراغ ها تا انتهای هر بخش از راهرو شما نباید بیش از چهار و نیم متر باشد. این مورد هم از مواردی است که شما باید به اندازه کافی به آن توجه کنید و بر اساس آن باید بتوانید چراغ ها را نصب کنید تا استانداردهای نصب را رعایت کرده باشید.
- یکی دیگر از مهمترین مواردی که باید در مورد نصب و راه اندازی چراغ اعلام حریق در راهروها در نظر داشته باشید این است که هر وقفه یا هر مانع در راهرو خود به معنای راهرو جدید می باشد. یعنی شما نباید از موانعی که وجود دارد به راحتی بگذرید. هر مسئله ای که برای شما در این راهرو می تواند موجب وقفه شود باید به عنوان یک راهرو جدید در نظر گرفته شود و تمامی استانداردهایی که در بخش های دیگر به شما گفته شد را در نظر داشته باشید و بر اساس آنها چراغ های چشمک زن را نصب و راه اندازی نمایید.
سخن پایانی
چراغ اعلام حریق یکی از تجهیزات بسیار مهمی می باشد که بر روی سیستم های اعلام حریق باید وجود داشته باشد. این تجهیزات وقوع آتش سوزی را به صورت هشدارهای چشمک زن به صورت نوری به اطلاع افرادی می رساند که کم شنوا و یا ناشنوا هستند. برای نصب و راه اندازی این چراغ ها در یک مجموعه باید استانداردهایی رعایت شود که مهمترین آنها این است که این چراغ ها نباید از محل دید افراد خارج شود و نباید چیزی مانع از نور این چراغ ها شود.