حریق

جعبه اعلام حریق

جعبه اعلام حریق

جعبه اعلام حریق در صنعت برق و سیم کشی به نام جعبه تقسیم شناخته می شود. جعبه تقسیم جعبه ای می باشد که قلب تپنده سیم کشی های یک سیستم اعلام حریق را تشکیل می دهد. البته در سیستم های اطفا حریق هم ما چنین جعبه هایی داریم اما در سیستم های اعلام حریق نوع سیم کشی و شرایطی که وجود دارد متفاوت می باشد. از همین رو قصد داریم به شما در این بخش در خصوص سیم کشی ها و جعبه تقسیم سیستم های اعلام حریق به عنوان یکی از مهمترین بخش های سیستم ها اطلاعات کاربردی و مفیدی را ارائه نماییم.

 

سیستم اعلام حریق چیست؟

برای درک بهتر جعبه اعلام حریق قصد داریم در این بخش به صورت مختصر در مورد سیستم های اعلام حریق اطلاعاتی را ارائه دهیم که این سیستم ها را بشناسید. با شناسایی این سیستم ها می توانید درک بهتری در مورد این سیستم ها داشته باشید. از همین رو ما قصد داریم به شما ابتدا سیستم های مورد استفاده جهت اعلام حریق را با همه بخش هایی که دارد و نوع فعالیتی که دارد آشنا کنیم و بعد به بخش مورد نظر یعنی جعبه تقسیم در سیستم های اعلام حریق بپردازیم و این مورد را بررسی و ارزیابی کنیم.

همانطور که گفتیم جعبه اعلام حریق یکی از اجزای سیستم های اعلام حریق محسوب می شود که به نوعی قلب تپنده سیم کشی های یک سیستم محسوب می شود. همه سیم کشی ها باید در یک نقطه جمع شده و از آنجا به بخش های دیگر بروند اما این کار برای چه صورت می گیرد؟ برای اینکه شما بتوانید به خوبی آتش سوزی را شناسایی کرده و تشخیص دهید. کار اعلام حریق هم همین است که شما به واسطه آن بتوانید متوجه وقوع یک آتش سوزی شوید و این سیستم به شما آتش سوزی را اعلام کرده و خسارت های ناشی از آن را کم می کند.

تمامی تجهیزات از جمله جعبه اعلام حریق در یک سیستم اعلام حریق برای این است آتش شناسایی شود و اطلاع رسانی صورت بگیرد. شناسایی آتش توسط دتکتورهای این سیستم صورت می گیرد، سپس این سیگنال ها توسط پنل مرکزی یا مرکز فرماندهی سیستم های اعلام حریق به بخش هشدار ارسال می شود و سیستم هشدار دهنده که می تواند دارای امکانات مختلفی نظیر تماس صوتی هم باشد فعال شده و وقوع آتش سوزی را به اطلاع می رساند تا افراد با توجه شدن آتش سوزی از محل حادثه دور شوند و البته که آتش نشان ها سریعتر برای مهار آتش اقدام کنند.

 

نحوه کار سیستم اعلام حریق

برای درک بهتر جعبه اعلام حریق باید بدانید که یک سیستم اطفا حریق دقیقا به چه صورت کار می کند تا متوجه شوید که هر بخش دارای چه اهمیتی می باشد. نحوه کار به این صورت است که سیستم به واسطه منبعی که به آن منبع تغذیه گفته می شود می تواند فعال باشد. سپس توسط بخش های شناسایی خود که به آن سنسورهای تشخیص دود گفته می شود وقوع آتش سوزی را در یک نقطه می تواند شناسایی نماید.

پس از شناسایی آتش سوزی، سنسورها از طریق سیم کشی و جعبه اعلام حریق، سیگنال های مربوط به وقوع آتش سوزی را به پنل مرکزی ارسال می کنند. پنل مرکزی هم با توجه به این که این سیگنال ها را دریافت کرده است اطلاعات لازم را به قسمت هشدار ارسال می کند. با رسیدن سیگنال هشدار به بخش هشدار دهنده سیستم شروع به آژیر کشیدن می کند و به این ترتیب افرادی که در محل حاضر هستند متوجه وقوع آتش سوزی در محل خود می شوند و با ترک محل خسارت های ناشی از یک آتش سوزی برای افراد به اندازه قابل توجه کاهش پیدا می کند.

 

جعبه اعلام حریق

تجهیزات سیستم اعلام حریق چیست؟

جعبه اعلام حریق را به عنوان یکی از تجهیزات سیستم اعلام حریق به شما معرفی کردیم اما باید بدانید که این بخش در واقع به عنوان تجهیزات خود سیستم شناسایی نمی شوند بلکه الزامات سیم کشی بوده و یکی از مهمترین تجهیزات مربوط به سیم کشی و جریان برق سیستم های اعلام حریق می باشد. اما از آنجایی که به صورت مستقیم بر روی عملکرد سیستم تاثیر دارد برخی از منابع این جعبه را به عنوان یکی از تجهیزات سیستم های اعلام حریق شناسایی و به کاربران خود معرفی نموده اند.

 

سنسورهای سیستم اعلام حریق کدامند؟

یکی از بخش های مهم در سیستم اعلام حریق که باید پیش از معرفی جعبه اعلام حریق در مورد آنها بدانید سنسورها یا دتکتورهای سیستم اعلام حریق می باشند. آتش سوزی از طریق سنسورهایی شناسایی می شود که در یک سیستم اعلام حریق وجود دارد. به همین دلیل باید بدانید که سنسورها در سیستم دارای کاربردی بسیار مهم و غیر قابل انکار هستند چرا که باید از طریق سیم کشی و جعبه تقسیم سیگنال های مربوط به وقوع آتش سوزی را شناسایی و سپس به پنل مرکزی سیستم ارسال کنند تا آتش سوزی به صورت رسمی توسط سیستم گزارش شود.

سنسورها مانند جعبه اعلام حریق و سایر بخش های دیگر یک سیستم دارای اهمیت زیادی در سیستم اعلام حریق هستند تا جایی که اگر این بخش به صورت کامل معیوب باشد شما شاهد عدم توانایی سیستم در تشخیص آتش سوزی دارید. این موضوع موجب می شود که عملا سیستم اعلام حریق شما به عنوان یک سیستم ناکارآمد هیچ کمکی به شما در زمان وقوع آتش سوزی نکند و خسارت های ناشی از آتش سوزی به اندازه غیر قابل باوری افزایش پیدا کند و شاید جان انسان های زیادی نیز در همین رابطه تهدید شده و به خطر بیفتد.

اما در مورد سنسورها و اهمیت اتصال آنها به جعبه اعلام حریق باید به یک نکته مهم نیز اشاره کنیم. شما در یک سیستم اعلام حریق سنسورهای زیادی دارید که از طریق سیم کشی های جعبه تقسیم به پنل مرکزی متصل هستند. به همین دلیل امکان دارد یکی از سنسورهای شما خراب شود اما این که همه سنسورها خراب شوند تقریبا امری غیر ممکن می باشد. به همین دلیل شما می توانید همیشه از سلامت و صحت سیستم خود با وجود سنسورهای مختلفی که در بخش های مختلف کار گذاشته اید مطمئن باشید و این می تواند برای شما نشانه خوبی باشد.

 

ارتباط انواع سنسورها و جعبه تقسیم

باید بدانید که جعبه اعلام حریق یکی از اجزایی می باشد که به واسطه آن سنسورها می توانند با پنل مرکزی ارتباط داشته باشند. پنل مرکزی نیاز دارد سیگنال ها را دریافت کند و بر اساس سیگنال هایی که دریافت می کند سیستم هشدار دهنده را روشن کند. برای دریافت سیگنال ها در سیستم های غیر وایرلس از سیم کشی استفاده می شود و برای سر و سامان دادن به سیم کشی ها معمولا مهمترین بخش می تواند جعبه تقسیم سیستم باشد که دارای اهمیت زیادی برای ما می باشد.

در مورد ارتباط سنسورها با جعبه اعلام حریق باید به شما بگوییم که سنسورها نیاز دارند از طریق کابل کشی اطلاعات مربوط به وقوع آتش سوزی را به صورت سیگنال به پنل مرکزی ارسال کنند. این امر موجب می شود که اطلاعات از جعبه تقسیم عبور نماید و به سیستم ارسال شود. به همین دلیل هم سیستم سنسورها و هم سایر بخش های دیگر اعلام حریق ارتباط مشخص و درستی با جعبه تقسیم دارند و در واقع این جعبه که در ادامه معرفی می کنیم به عنوان قلب تپنده سیستم شما می تواند محسوب شود که بسیار با اهمیت است.

 

پنل مرکزی سیستم اعلام حریق

از دیگر اجزای سیستم اعلام حریق که می تواند به عنوان مرکز فرماندهی و مغز اصلی سیستم شناسایی شود پنل مرکزی می باشد. اگر ما جعبه اعلام حریق را قلب تپنده سیستم می دانیم مغز سیستم را می توانیم پنل مرکزی معرفی کنیم. دلیل این امر هم این است که ما به واسطه پنل مرکزی می توانیم شاهد عملکرد درست سیستم باشیم و در غیر این صورت سیستم نمی تواند به درستی به کار خود ادامه دهد چرا که ایراد در این بخش موجب می شود سیستم به صورت کلی و به صورت کامل کارایی خود را از دست دهد.

از همین رو باید بدانید که بیش از جعبه اعلام حریق پنل مرکزی دارای اهمیت می باشد. این جا بخشی است که اطلاعات مربوط به آتش سوزی را از سنسورها دریافت می کند. سپس این اطلاعات را تجزیه و تحلیل می کند و در نهایت این اطلاعات را به صورت مواردی که باید سیستم را فعال کند به بخش هشدار دهنده سیستم ارسال می کند. به این ترتیب بخش هشدار دهنده فعال شده و در نهایت سیستم شروع به کار کرده و شما می توانید شاهد این باشید که سیستم به درستی به کار خود ادامه دهد.

 

سیستم هشدار دهنده اعلام حریق

از دیگر بخش های سیستم اعلام حریق که پیش از معرفی جعبه اعلام حریق باید به شما معرفی کنیم سیستم هشدار دهنده اعلام حریق می باشد. وظیفه سیستم اعلام حریق علاوه بر شناسایی آتش این است که آتش سوزی را به ما گزارش دهد. در حقیقت اگر این سیستم فقط آتش سوزی را شناسایی کند و هیچ عکس العملی نداشته باشد که عملا سیستم ناکارآمدی محسوب می شود. به همین دلیل این بخش دارای اهمیت زیادی می باشد و تکمیل کننده فرآیندی است که باید توسط یک سیستم کامل برای ما صورت بگیرد.

جعبه اعلام حریق جایی برای ما دارای پیچیدگی های زیادی می شود که ما در سیستم هشدار دهنده اعلام حریق شاهد امکانات بیشتری باشیم. سیستم هشدار دهنده می تواند تنها به آژیر و فلاشر مجهز باشد می تواند دارای امکانات ویژه ای نیز باشد. در بسیاری از موارد این سیستم ها چندان امکانات ویژه ای برای ما به همراه ندارند چرا که معمولا سیستم ها را ارزان تر خریداری می کنند. اما در برخی دیگر از سیستم ها ما شاهد امکانات ویژه تری در سیستم هشدار دهنده اعلام حریق هستیم که کاربردهای سیستم را برای ما افزایش می دهد.

جعبه اعلام حریق زمانی پیچیده می شود که سیستم هشدار دهنده اعلام حریق دارای امکان ارسال پیامک و همچنین امکان برقراری تماس صوتی باشد. در این صورت باشید بدانید که این سیستم ها دارای سیم کشی بیشتری می شوند و باید جعبه تقسیمی که برای آنها در نظر می گیریم جعبه تقسیم پیچیده تری باشد. از همین رو باید بر اساس تجهیزاتی که داریم جعبه تقسیم این سیستم ها را شناسایی کرده و در نظر بگیریم تا بتوانیم به کمک این سیستم های کاربردی شرایط کارکرد صحیح سیستم را شناسایی و تعریف کنیم و سیستم به درستی به کار خود ادامه دهد.

 

منبع تغذیه سیستم اعلام حریق

از دیگر مواردی که در سیستم اعلام حریق دارای اهمیت می باشد و با جعبه اعلام حریق ارتباط دارد منبع تغذیه سیستم می باشد منبع تغذیه سیستم باید به صورت کلی و به صورت مداوم برق مورد نیاز برای سیستم را فراهم کند. امکان دارد در زمان آتش سوزی برق قطع شود در این شرایط آیا ما می توانیم به راحتی از سیستم استفاده کنیم؟ نکته ای که باید به آن توجه داشته باشیم این است که ما باید انرژی مورد نیاز برای سیستم خود را به صورت دائمی داشته باشیم تا سیستم بتواند در مواقع مورد نیاز کار خود را انجام دهد.

از همین رو جعبه اعلام حریق که مربوط به بخش منبع تغذیه نیز می شود اهمیت پیدا می کند. اگر ما منبع تغذیه نداشته باشیم عملا سیستمی در کار نیست و سیستمی را در اختیار نداریم. به همین دلیل باید بدانید که این بخش دارای اهمیت بسیار زیادی در سیستم اعلام حریق می باشد. این بخش می تواند یک باتری باشد و یا به یک موتور متصل باشد. همچنین باید بدانید که این بخش به سیستم برق شهری نیز متصل است و تا زمانی که از برق شهری تغذیه می شود دیگر نیازی به گرفتن انرژی از سایر بخش های سیستم نیست.

 

جعبه اعلام حریق

جعبه تقسیم اعلام حریق

می رسیم به جعبه اعلام حریق که به آن جعبه تقسیم سیستم اعلام حریق نیز گفته می شود. این بخش می تواند مانند قلب تپنده در سیستم هایی باشد که به صورت غیر وایرلس کار می کنند. در این جا ما برای اتصال بخش های مختلف سیستم به یکدیگر و در نهایت به منبع تغذیه نیاز به سیم کشی هایی داریم که بر اساس آن باید نقشه برق کشی و سیم کشی تعریف شود. از همین رو جعبه تقسیم در یک سیستم عملا جعبه ای است که ما به واسطه آن می توانیم کار سیم کشی را مدیریت کنیم.

یک طراح برای مدیریت برق کشی و در نهایت دادن یک برنامه به همه برقکاران و سیم کش های دیگری که در مواقع ضروری به سراغ جعبه اعلام حریق می آیند. این جعبه منظم و مشخص به شما کمک می کند که تمامی بخش های یک سیستم را شناسایی کنید و به واسطه این بخش ها برای ایجاد تغییرات و یا تصحیح عملکرد سیستم اقدام کنید. بخشی که اگر فعال نباشد شما با یک بی نظمی بی سابقه روبرو خواهید بود  که برای شما می تواند مشکلات بسیار زیادی را به همراه داشته باشد.

 

جعبه تقسیم سیستم اعلام حریق

جعبه اعلام حریق دارای اهمیت زیادی در مدیریت سیم کشی و برق کشی یک سیستم اعلام حریق می باشد. به گونه ای که این بخش می تواند برای شما یک نقشه منظم را نشان دهد که راهنمای همه کارهایی است که در زمان تغییرات و یا اصلاحات و یا عیب یابی باید انجام دهید. شما به واسطه این جعبه می توانید در صورت بروز اشکال در سیستم عملیات عیب یابی را که دارای اهمیت زیادی در سیستم می باشد با سرعت بسیار بیشتری انجام دهید و این کار می تواند موجب شود که شما از سیستم نهایت بهره برداری و استفاده را ببرید و همچنین برای نگهداری سیستم هزینه های تعمیر و نگهداری کمتری را پرداخت کنید.

 

سخن پایانی

یکی از بخش های مهم و کاربردی در سیستم های اعلام حریق جعبه اعلام حریق می باشد. این بخش در سیستم شما بسیار مهم و دارای اهمیت است و اگر شما می خواهید به خوبی سیستم خود را مدیریت کنید و در سیستم خود نظم درستی را داشته باشید باید حتما سعی کنید که از این جعبه استفاده کنید در غیر این صورت سیستم شما کارکردی که مد نظر دارید را ارائه نخواهد داد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *