فهرست مطلب
نصب سیستم اعلان حریق
نصب سیستم اعلان حریق طبق ضوابط و دستورالعملهای ملی انجام میگیرد. این سیستمها علاوه بر برخورداری از ضوابط و دستورالعملهای ملی باید اصول استاندارد NFPA و BS را دارا باشند، اما توجه به یک موضوع اهمیت دارد که برای طراحی و نصب سیستم اعلان حریق دارا بودن از هر دو استاندارد ذکر شده، همزمان با هم ممکن نیست.
نصب سیستم اعلان حریق در ساختمانها جزو ضروریات مهم برای ایجاد ایمنی و هشدار لازم در زمان احتراق است؛ نصب و اجرای این سیستمهای پیشرفته و استاندارد باعث خواهند شد که مکان و محل مورد احتراق قرار گرفته به سرعت تشخیص داده شود و هشدار به موقع توسط این سیستمها کمک خواهد کرد که عملیات اطفاء حریق به موقع انجام شود.
برای نصب سیستم اعلام حریق لازم است که پلان یا نقشه ساختمان در دسترس باشد که با توجه به نقشه موجود بتوان این سیستمها را عملیاتی و اجرا کرد.
نصب سیستم اعلان حریق در کدام ساختمانها نیاز است؟
نصب سیستم اعلان حریق
نصب و اجرای سیستم اعلام حریق بهتر است که در همه مکانها انجام گیرد تا در این صورت بتوان در جهت ایمنی افراد و اموال آنها اقدامات درستی انجام داد؛ این سیستمها بهتر است در همه ساختمانهای تجاری، اداری، مسکونی، ویلایی، آپارتمانی، با هر اندازه و مساحت به طور مناسب انجام گیرند.
در موارد زیر نصب سیستم اعلام حریق از ضروریات است:
- بیمارستانها و مراکز درمانی، آسایشگاهها
- مدارس تمام مقاطع تحصیلی
- سینما، مساجد، نمایشگاهها، کتابخانه
- ساختمانهای اداری، بانک، مراکز پست، دانشگاه، ایستگاه نیروی انتظامی و آتش نشانی
- محوطههای مرتبط با مواد شیمیایی
- محیط صنعتی غیر مخاطره آمیز
- مسافرخانه، هتل، آپارتمان
- انبار، پارکینگ، سیلو
مراکز معرفی شده که شامل محلهای مخاطره آمیز، تجمعی، مسکونی، درمانی، آموزشی و صنعتی هستند؛ طبق دستورالعمل مقررات ملی در جهت ایمنی ساختمانها ارائه شده است.
ساختمانها یا مجتمعهایی که ملزم به نصب سیستم اعلام حریق هستند، از جمله: با توجه به نوع آموزشی بیشتر از 5 طبقه با بیشتر از 500 نفر در هر ارتفاع است، در مورد تجمعی بیش از 5 طبقه با بیشتر از 1000 نفر در هر ارتفاع است، اداری بیش از 5 طبق با بیشتر از 500 نفر در هر ارتفاع است، درمانی بیشتر از 5 طبقه با بیش از 500 نفر در هر طبقه با میزان سبک یا سنگینی آنها است.
در موارد صنعتی با بیشتر از 500 نفر و بیشتر از 3 طبقه، در محیطهای اقامتی بیش از 50 اتاق و بیشتر از دو طبقه، تجاری بیش از 500 نفر با بیشتر از سه طبقه و مسکونی بیش از 8 طبقه یا ارتفاع بیش از 30 متر با بیشتر از 5000 هزار متر زیر بنا و با تعداد طبقات بیشتر از 24 واحد است.
شرایط استاندارد برای نصب سیستم اعلان حریق
با توجه به این موضوع که شستی اعلان حریق را میشود با دست فعال کرد، پس شیوه نصب استاندارد شستیها بسیار مهم است. بنابراین برای نصب و اجرای شستیهای اعلان حریق باید موارد زیر را رعایت کرد:
- در معرض دید بودن
- شستیهای اعلان حریق باید در ارتفاع 140 سانتیمتری از کف باشند که بر حسب شرایط محیط میتوانند با 20 سانتیمتر اختلاف، پایین یا بالاتر از اندازه مورد نظر تعبیه شوند.
- این شستیها باید در نزدیک راه پلهها و یا راهروها قرار گیرند.
- در زیر زمینها و ورودی راه پلهها نصب کردن شستی اعلان احتراق ضروری است.
ضمن توجه به این موضوع، باید آموزش نقشه خوانی سیستم اعلان حریق به همراه نقشه آن در محلی نصب شود که همه افراد با علائم اختصاری کارکرد مناسب آنها آشنا شوند. از جمله تعدادی از این موارد علائم اختصاری مربوط به دتکتور شعله، دتکتورگاز، هشدار نوری، هشدار صوتی، شستی اعلام حریق و غیره میباشند.
ضوابط نصب استاندارد دتکتور سیستم اعلان حریق
طبق معیارهای مشخص دتکتورهای سیستم اعلام حریق با توجه به نوع آنها که دودی یا حرارتی باشند دارای روش نصب و استانداردهای متفاوتی هستند که ما در ادامه به آنها میپردازیم.
شیوه نصب استاندارد دتکتور دودی سیستم اعلام حریق:
- شعاع پوشدهی دتکتور دودی بر روی سقف صاف 7.5 متر است.
- ارتفاع نصب دتکتور دودی نباید بیشتر از 10.5 متر باشد.
- فاصله نصب دتکتور دودی از دیوار باید 50 سانتیمتر باشد.
- فاصله نصب دتکتورهای دودی از هوا باید بیش از 1 متر باشد.
- و موارد دیگر
شیوه نصب استاندارد دتکتور حرارتی سیستم اعلام حریق:
- در پارکینگ و اتاق دیزل دتکتور حرارتی افزایشی نصب شوند.
- فاصله نصب دتکتورهای حرارتی از هم نباید از 7 متر بیشتر باشد.
- فاصله نصب دتکتور حرارتی از دیوار باید بیشتر از 50 سانتیمتر باشد.
- و موارد دیگر
شیوه نصب استاندارد کنترل پنل اعلان حریق:
- این کنترل پنل در جایی باید نصب شوند که احتمال وقوع حریق کم باشد.
- در محلی نصب شوند که نگهبان یا پرسنل محافظت کننده حضور داشته باشند.
- محل نصب این پنلها باید دارای نور کافی باشد.
- مکان نصب این پنلها باید دارای برق اضطراری باشد.
- این پنلها باید از منبع تغذیه و شارژر مجهز برخوردار باشند.
- محل نصب این پنلها باید در 150 سانتیمتری ارتفاع از کف زمین باشد.
نحوه اجرا و نصب سیستم اعلان حریق
برای نصب و اجرای سیستمهای اعلام حریق باید از کابلهای نسوز و دارای استقامت بالا در برابر گرما استفاده کرد. این کابلها باید دارای طراحی نصب منظم و دقیق در فاصله لازم میلیمتر مربع، همراه با سیستم آدرسپذیر باشند. در صورتی که اجرای سیستمهای اعلان حریق از طریق لوله توکار نصب شوند، نیازی به استفاده از کابل نسوز نیست اما در وضعیت روکار بودن باید از کابلهای نسوز استفاده کرد.
لازم به تذکر است کابلهای به کار گرفته شده برای نصب و اجرای سیستم اعلام حریق باید از استانداردهای ملی و بین الملی برخوردار باشند.
نصب سیستم اعلان حریق در ساختمانهای مسکونی 5 طبقه
نصب سیستم اعلان حریق در ساختمانهای مسکونی 5 طبقه به صورت اجباری بوده و باید در تمامی طبقات این سیستمها از نوع متعارفشان نصب شوند اما اجباری در نصب نوع سیستم اعلام آدرس پذیر نبوده ولی سیستمهای اعلان معمولی باید در تمامی این طبقات با مقرارات و استانداردهای خاص خود نصب شوند.
سخن پایانی
با توجه به مطالبی که درباره اهمیت نصب سیستم اعلان حریق گفته شد، نصب این سیستمها طبق استاندارد ملی در تمامی ساختمانهایی که محل رفت و آمد افراد یا محل زندگی آنها است، بهتر است که نصب و اجرا شوند. این سیستمها در مواقع احتراق به بهترین شکل ممکن آلارمهای لازم را جهت اعلان و اعلام حریق انجام میدهند که باعث عملکرد مناسب جهت کنترل حریق و رسیدن به هنگام نیروهای امداد و نجات و آتشنشانی جهت اطفاء حریق و نجات جان افراد خواهد شد.