دسته‌بندی نشده

حریق عمدی

حریق عمدی

حریق عمدی

حریق عمدی

شاید به نظر برسد که ایجاد احتراق به صورت عمدی جرم محسوب نمی‌شود و شامل هیچ گونه مجازاتی نخواهد بود؛ اما بهتر است بدانید که جزای حریق عمدی به صورت مشخص و واضح در قانون توضیح داده شده است و برای ایجاد این نوع حریق، حکم حریق عمدی توسط مراجع قضایی در نظر گرفته خواهد شد.

هر چند پذیرش این موضوع سخت است؛ ولی افرادی هستند که به دلایل مختلف سعی در ایجاد احتراق عمدی دارند و باعث خواهند شد که عده‌ای جان و مال خود را از دست بدهند به همین خاطر توسط قانون، مجازاتی تحت عنوان جرم حریق عمدی برای مسببین حریق عمدی صورت خواهد گرفت و با عاملان ایجاد عمدی حریق به طور جدی برخورد خواهد شد.

وقتی آتش سوزی اتفاق می‎افتد تا زمانی که آتش خودش را نشان بدهد و نیروهای آتش‌نشانی با زحمت زیاد خود را به محل برسانند تا آتش را فرو بنشانند زمان مناسبی است که شعله‌های آتش زبانه بکشد و همچنان بدون وقفه گسترش یابد که در این صورت یک اتفاق همه‌گیر، با بار خسارت جانی و مالی بسیار صورت خواهد گرفت.

به همین دلیل مجازات حریق عمدی به طور قطع یقین اجرایی خواهد شد و با عامل یا عاملان آن برخورد تند سختگیرانه‌ای صورت خواهد گرفت.

دو نوع معمول آتش سوزی

حریق عمدی

ضمن اینکه برای ایجاد احتراق مثلث آتش یا سه عامل اصلی؛ اکسیژن، حرارت و مواد قابل اشتعال لازم است، آتش سوزی نیز به انواع مختلفی تقسیم خواهد شد.

  • آتش سوزی از عمد و با برنامه‌ ریزی از قبل انجام شده که برای عمال یا عاملین آن حکم حریق عمدی در نظر گرفته خواهد شد.
  • آتش سوزی غیرعمدی که در صورت عوامل انسانی، عوامل طبیعی، یا در اثر خرابی‌های فنی معمول در کارگاه‌های محل کار و… صورت می‌گیرد.

پس این دو عامل تعریف مشخصی از دو نوع آتش سوزی عمد و غیر عمد خواهدکرد و در صورت هرگونه احتراق و اطفاء حریق بعد از آن، کارشناسان لازم به محل اعزام خواهند شد و به طور دقیق با بررسی و واکاوی محیط به کشف علت به وجود آمدن حریق خواهند پرداخت که در صورت وجود دلایل کافی برای حریق عمدی، جرم حریق عمدی به طور واضح برای مسببن آن در نظر گرفته خواهد شد.

 

 

 

حریق عمدی

منظور از آتش سوزی عمدی چیست؟

مواردی که انسان را به ایجاد حریق عمدی سوق می‌دهد، ممکن است دشمنی وکینه ‌توزی باشد یا جهت دریافت خسارت از بیمه برای اموال سوخته شده خود باشد که انواع این نوع آتش سوزی بسیار صورت گرفته و از جمله مانند: آتش سوزی خودرو یا یک کارگاه یا ساختمان و… است.

باید به این افراد خاطر نشان کرد که نمی‎توانند به راحتی از این مساله قسر در بروند، با بررسی‌های کارشناسان بیمه و آتش‌نشانی تشخیص آتش سوزی عمدی به راحتی صورت خواهد گرفت و به پیروی از آن عمل او حریق عمدی  تشخیص داده شده و برای آن فرد مجازات در نظر گرفته خواهد شد.

طبق قانون احتراق یا آتش سوزی عمدی شامل سوزاندن دارایی های منقول و غیر منقول خود و دیگران به صورت برنامه‌ ریزی شده و با انگیزه قبلی است که بر اساس مراجع قضایی حریق عمدی به عنوان جرم در نظر گرفته خواهد شد. همچنین احتراق عمدی از زمره جرائم تخریب محسوب می‌شود ولی با در نظر گرفتن جرائم سنگین‌تر برای آن، خصوصا در مواردی که جان کسی به خطر افتد.

به طور حتم و قطعی نمی‌شود اثبات کرد که علت وقوع حریق عمدی یا غیر عمد بوده است؛ اما بررسی‌های صورت گرفته توسط کارشناسان مجرب و متخصص در این زمینه به طور قاطع این موضوع را اثبات خواهد کرد که حریق عمدی انجام گرفته است و مجازات‌های سختگیرانه‌ای برای مسبب یا مسببین آن صورت خواهد گرفت.

علت آتش سوزی عمدی چه می‌تواند باشد؟

با در نظر گرفتن جرم حریق عمدی و حریق عمدی برای این نوع عمل تخریبگرانه و برخوردهای قاطعانه با این موضوع، خوشبختانه از وجود چنین اقداماتی جلوگیری خواهد شد اما باید این موضوع مشخص شود که چرا یک فرد ایجاد احتراق کرده است و باید دید که آیا دلایل کافی برای انجام این عمل تخریبگرانه وی وجود دارد؟ مانند موارد زیر:

  • با قصد و هدف مالی، مثلا جهت اخذ غرامت از بیمه برای این مورد یا موجب ضرر و زیان مالی شخصی شدن به دلیل کینه توزی‌های شخصی
  • خصومت داشتن با غیر، که انگیزه از این احتراق عمدی پولی نیست و فقط قصد ایجاد ضرر وزیان برای آن فرد است
  • یک نوع سرپوش گذاشتن برای جرم دیگر خود
  • انحراف ایجاد کردن در نظر پلیس برای عمل مجرمانه دیگر خود

هر کدام از این علت‌ها که علت ایجاد حریق توسط کسی باشد، جرم در نظرگرفته شده و طبق قانون برای ارتکاب حریق عمدی برخوردهای لازم صورت خواهد گرفت که در ادامه به مجازات‌های حریق عمدی خواهیم پرداخت.

علائم احتراق عمدی

همانطور که گفتیم بعد از اینکه عملیات سرکوب کردن آتش به پایان رسید؛ کارهای موشکافانه برای بررسی علت حریق انجام خواهد گرفت؛ به طور معمول در یک آتش سوزی معمولی و طبیعی حریق از یک بخش شروع شده و به آهستگی به قسمت‌های دیگر گسترش خواهد یافت، اما در احتراق عمدی آتش به سرعت و با شتاب شعله گرفته و گسترش می‌یابد.

در آتش سوزی عادی بخش آغازین آتش دارای اثرات سوخته شدن بیشتر است و به طور معمول در سطح زیرین قرار دارد؛ ضمن اینکه یک مرکز برای آغاز این نوع حریق وجود دارد. در آتش سوزی عمدی چند مرکز برای شروع و ایجاد آتش وجود دارد و به راحتی می‌توان اثری از عامل احتراق در آن مکان یافت.

مشخصه‌های محل دچار آتش سوزی عمدی

آتش سوزی عمدی قطعا برای کارشناسان مجرب و متخصص در این زمینه دارای ویژگی‌های بارزی است از جمله:

  • احتراق عمدی با موادی به سرعت مشتعل شده مثل بنزین، گازوئیل یا نفت و… انجام می‌گیرد و می‌شود اثری از کبریت یا فندک در همان حوالی مشاهده کرد.
  • در حریق عمدی به راحتی می‌توان بوی مایعات قابل سوختن را مثل بنزین و نفت حس کرد.
  • موجود بودن رنگ‌های متفاوت در آتش سوزی انجام گرفته نشان از عامل‌های ایجاد حریق است که کارشناسان مربوطه با وارسی دقیق محیط و بیانات فرد می‌توانند تشخیص عمد یا غیر عمد بودن حریق را دهند.
  • در آتش سوزی عمدی تعدادی از عامل‌های احتراق به وسیله افراد نابود می‌شوند.
  • یکسری رخدادهای بی ارتباط با احتراق صورت می‌گیرد مثل خرابی یک قسمت از محیط که در اثر آتش سوزی صورت نگرفته است.
  • بسیاری از عامل‌های غیر واقعی که می‌تواند نشانه از به عمد صورت گرفتن احتراق باشد.

برای تشخیص درست موضوع حریق عمدی و به دنبال آن تعیین جرم حریق عمدی نیاز به اثبات کارشناسان آتش‌نشانی دارد که در صورت تشخیص این عمل به صورت عمد پرونده در دست بررسی مراجع قضایی قرار خواهد گرفت و با چندین بازبینی دیگر آن‌ها، مانند یکسری آزمایشات، عامل یا عاملین اصلی دستگیر شده و حکم حریق عمدی در مورد آن‌ها انجام خواهد گرفت.

 

 

 

حریق عمدی

مجازات حریق عمدی

طبق قانون هر فردی که دارایی منقول و غیرمنقول دیگران را آتش زده باشد مجرم شناخته شده و دارای مجازات برای حریق عمدی شناخته خواهد شد.

 با استناد به ماده 675 قانون مصوب کشور فرد ایجادکننده حریق عمدی در اموالی مثل: هواپیما، کشتی، کارخانه، زمین زراعی و محل مسکونی به 2 تا 5 سال حبس محکوم شده و با استناد به ماده 676 قانون مصوب شده کشور، آتش زدن اموال منقول شخص دیگر دارای جزای 6 ماه تا 3 سال زندان خواهد بود.

اگر فرد موجب آتش سوزی عمدی برای اموال خودش شده باشد و دارای هیچ شاکی شخصی نباشد و همچنین به کسی آسیب نرسانده و رعب و وحشت ایجاد نکرده باشد، مجازاتی برای او در بر نخواهد داشت، فقط اینکه به علت احتراق عمدی غرامتی از بیمه دریافت نخواهد کرد.

 

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم که به بررسی حریق عمدی بپردازیم و این موضوع را مشخص کنیم که مجازات در نظر گرفته شده برای حریق عمدی در قانون مجازات اسلامی چیست و چه جزایی در حکم حریق عمدی برای عامل یا عاملین آن در نظر گرفته خواهد شد؟

 لازم به ذکر است که هیچ‌گونه اتهام شخصی نمی‌تواند این جرم را اثبات کند و نیاز به بررسی‌های کارشناسان برای به اثبات رسیدن واقعیت این جرم است که این موضوع هم با وارسی‌های خاص خودش قابل اثبات شدن است.

یک فرد باید بداند که ایجاد حریق عمدی کار بسیار خطرناک و با خسارت بالا است که ممکن است تا سال‌ها عواقب آن بر جسم و روح افراد به جا بماند؛ از این رو طبق قانون مصوب کشور مجازاتی برای حریق عمدی این افراد در نظرگرفته شده است تا دیگر شاهد این اقدامات تخریبگرانه و غیر انسانی در کشور نباشیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *