حریق الکترونیکی
حریق الکترونیکی
یکی از رایجترین حریقها خصوصا در اماکن تجاری، حریق الکترونیکی است. حریق الکتریسیته بیشتر به وسیله اتصال دو سیم فاز و نول یا دو سیم فاز در برقهای سه فاز صورت میگیرد که در وضعیت اتصال نادرست، جرقه زدن و تشکیل گرمای بسیار، با دارا بودن فضای اطراف از مواد قابل اشتعال، به طور حتم احتراق رخ خواهد داد که به این نوع از احتراق حریق ناشی از الکتریسیته گفته میشود.
آتش سوزیهای ناشی از حریق الکترونیکی، به دلیل قدیمی بودن سیمکشیهای برق یا سیمپیچیهای بدون اصول درست و یا رسیدن حرارت به کنتورهای برق انجام میگیرد.
به این منظور اگر در یک جریان الکتریسته میزان ولتاژ در حال جریان مقاومت الکتریکی کابلهای برق بیشتر از مقدار لازم باشد سبب ایجاد حرات زیاد و سوخته شدن رویه کابلهای برق شده و در نهایت ایجاد احتراق خواهد کرد، اما اگر کنتور برق با دستورالعمل درست در مسیر این جریان الکترونیکی باشد، به سرعت در اثر جریان ایجاد شده از بین رفته و از حریق ناشی از الکتریسیته جلوگیری میکند.
حتما در جلوگیری از حریق الکتریسیته مراقب باشید که کنتورهای برق را دستکاری یا جابجا نکرده باشند، چون این کنتورها بر اثر چک لیستهای الکترونیکی تعبیه شده و قرار گرفتهاند و در صورت این دستکاریها چه عمد چه غیر عمد باعث ایجاد حریق خواهد شد.
توجه به چند نکته برای جلوگیری از حریق ناشی از الکتریسیته ضروری است که سیم کشیهای مکانهایی که احتمال مواد قابل اشتعال زیاد در آن است، به درستی صورت گیرد و حتما از با کیفیتترین نوع کابل برای برقکشی این اماکن استفاده شود.
همچنین در فاصله بسیار کم هر جریان عبور الکتریستهای کنتورهای برق خودکار تعبیه شود که در صورت یک ایجاد مشکل جریان مدار به سرعت قطع شود؛ ضمن اینکه بهتر است کنتورهای قابل استفاده در مسیر کابلهای فاز قرار گیرند.
حریق الکترونیکی یکی از عوامل ایجاد احتراق
حریق الکترونیکی
همانطور که گفتیم آتش سوزیهای ناشی از حریق الکترونیکی از رایجترین احتراقها در اماکن تجاری و محوطههای مشاغل است که در نتیجه چنین احتراقی آسیبهای ناگواری با تبعات بسیار بالای مالی و جانی رخ خواهد داد و باعث خسارتهای سنگین بر گردن صاحبان کار خواهد شد.
بنابراین باید به طور مستمر فیوزهای برق و سیمکشیهای آن مورد بازبینی و بررسی قرار گیرد و تکنسینهای متخصص در این حیطه با نظارت کامل بر این موضوع از درست بودن اتصالات به طور قطع مطمئن شوند. ضمن اینکه چنین مکانهایی حتما باید دارای تجهیزات و سیستم اطفاء حریق باشند که اگر آتش سوزی در نتیجه حریق ناشی از الکتریسیته رخ داد به سرعت خاموش شده و مانع از گسترش آتش شوند.
همچنین در منازل، اگر ساختمانهای مسکونی به درستی سیمکشی نشده باشند در صورت استفاده همزمان چند واحد و از جمله وسایلی مثل ماشین لباسشویی، یخچال، ماشین ظرفشویی و سایر دیگر وسایل، فشار به جریان عبور برق از کابلها وارد کرده و میتواند باعث ایجاد احتراق شده و خطرزا باشد.
این یک اصل ضروری است که به عنوان یک فرد از این موضوع مطلع باشد که از وسایل خود در ساعات کم مصرف برق استفاده کرده و زمانی که یکی از وسایل دارای اتصالهای نادرست هستند از استفاده کردن آن خودداری کنید و حتما آن را به متخصصین برق نشان دهید تا اگر لازم است تعمیر شوند.
اطفاء حریق الکترونیکی
توجه به این موضوع ضرورت دارد که اطفاء حریق الکترونیکی دارای قواعد خاص خودش است و به هیچ وجه برای خاموش کردن این نوع از حریق از اقدامات سرخود و خطرناکی استفاده نکنید. یکی از این موارد استفاده از آب است. برای خاموش کردن حریق ناشی از الکتریسیته تحت هیچ شرایطی از آب استفاده نکنید؛ چون آب قدرت رسانایی بالایی برای برق دارد و در اثر برخورد آب با برق ممکن است شما دچار برق گرفتیگی شوید.
ضمن اینکه باید به این نکته توجه داشته باشید با ریختن آب بر روی حریقهای ناشی از الکتریسیته باعث گسترش آتش شده و آب میتواند جریان برق را به دیگر قسمتها انتقال داده و امکان بیشتر شدن آتش و رساندن اشتعال به مواد دارای قابلیت سوختن شود.
این نکته را مدنظر داشته باشید که برای اطفاء حریق الکتریسیته تحت هیچ شرایطی بدون آگاهی عمل نکنید و در صورت ضرورت با آتشنشانیها تماس بگیرید.
مدیریت حریق الکترونیکی
چند راهکار فردی برای مواجهه با حریق الکترونیکی وجود دارد که ما برای شما بیان خواهیم کرد؛ ابتداییترین کار این است که وسیله مورد نظر را از برق بیرون بکشید و در صورت بالا گرفتن مشکل حتما با مراکز آتشنشانی تماس بگیرید. اگر دسترسی به فیوز برق دارید و فیوز شما از نوع آنالوگ است حتما فیوز را قطع کنید که در این صورت دارای اطمینان کامل خواهید بود.
در مورد این نوع آتش سوزیهای سطحی میتوانید با استفاده از جوش شیرین آتش را محدود کرده و مانع انتقال آتش به دیگر نقاط و تبخیر شدن مواد شوید. سدیم کربنات داخل مواد جوش شیرین یکی از بهترین نمونههای اطفاء حریق این چنینی است. عمل دیگر این است که برای کنترل آتش سوزی انجام شده میتوانید از پتو استفاده کرده و این در موارد کم بودن شعلههای آتش است، نه مواردی که ممکن است پتو خودش آتش بگیرد.
مواردی که بیان کردیم چند مورد از شیوه اطفاء حریق خانگی هستند که به شما امکان دسترسی بهتر جهت خاموش کردن آتش را خواهد داد. اما باز پیشنهاد اکید ما به شما این است که برای آتش سوزیهای الکترونیکی در هر حد و اندازهای که باشد با ماموران آتشنشانی تماس گرفته و از روی دستپاچگی هیچ روش خطرناکی به کار نبرید.
بهترین خاموش کننده برای حریق برق و الکتریسیته کدام است؟
حریق الکترونیکی از جمله حریقهایی است که بهترین خاموشکننده برای این نوع از حریق که در دسته بندی حریق نوع C قرار میگیرد؛ جهت اطفاء آن حتما باید از کپسول آتشنشانی خاص خودش و از نوع C استفاده کنید.
حریق الکترونیکی حریق کلاس C نامیده میشود و همانطور که گفتیم این حریق به دلیل کابل کشیهای نادرست برق و یا سیمپیچیهای فرسوده شده باعث بالا رفتن آمپر جربان برق شده و ایجاد احتراق خواهد شد. ضمن اینکه این نوع از احتراق به سرعت قابل انتشار است و در صورت آتش گرفتن یک وسیله برقی حریق به وسایل دیگر سرایت کرده و احتراق بالا میگیرد.
شناخت نوع آتش برای اطفاء آن بسیار مهم است، مهمترین آن این است که برای احتراق از نوع C باید از کپسولهای آتشنشانی نوع C استفاده کنید؛ این نوع از کپسول مناسبترین نوع کپسولهای اطفاء حریق الکترونیکی است. این کپسول در این موارد باعث از بین رفتن یای از گزینههای مثلث آتش یا یکی از سه عامل اصلی آتش به نامهای اکسیژن، مواد قابل احتراق و حرارت خواهد شد.
درباره استفاده از کپسولهای اطفاء حریق
کپسول آتشنشانی CO2 باعث خفه کردن و رسیدن اکسیژن به شعله است که این موضوع به دلیل خاصیت دی اکسیدکربن در این نوع کپسولها است.
ضمن اینکه با کپسول آتشنشانی حاوی پودر شیمیایی هم مانع از رسیدن اکسیژن به مواد قابل اشتعال خواهد شد و همچنین از بالا گرفتن آتش جلوگیری خواهد کرد. حتما در منزل خود از کپسولهای آتشنشانی چند منظوره استفاده کنید؛ البته باید هر چند وقت یک بار کپسول آتشنشانی خود را بررسی کنید که دچار مشکل نشده باشد.
در صورت داشتن یک کپسول آتشنشانی دارای کارکرد درست میتوانید با خارج کردن ضامن بالایی آن و گرفتن سر شلنگ به سمت حریق، با فشار دادن محکم کپسول باعث خاموش شدن و اطفاء آتش شوید.
سخن پایانی
حریق الکترونیکی از نوع حریقهای دارای سرایت با سرعت بالا و خطرناک است که ضمن ایجاد آتشسوزی باعث برق گرفتگی خواهد شد. برای سرکوب کردن حریق الکترونیکی استفاده از هر نوع خاموش کنندهای خطرناک خواهد بود و درصد آتش سوزی و آسیب رساندن به شما را بالا خواهد برد؛ بنابراین در صورت مواجهه ناگهانی با چنین موارد احتراقی حتما جریان برق را قطع کرده و با مراکز آتشنشانی تماس بگیرید.
حریق الکتریسیته به هیچ وجه شوخی بردار نیست و در شرایطی ممکن است عواقب بد و خطرناکی داشته باشد، پس در هر صورت باید مراقب این نوع از حریق بوده و بتوانید به درستی آن را کنترل کنید. حریق ناشی از الکتریسیته در محل کارها و یا کارگاهها میتواند بسیار خسارت زننده باشد که این خسارت هم میتواند مالی و هم جانی باشد.
بنابراین پیشگیری بهتر از درمان است؛ ضمن مجهز کردن محل کار خود به سیستمهای اطفاء حریق هر چند وقت یکبار به طور منظم سیم پیچیهای محل کار خود را بررسی کنید تا از پیشآمدهای ناشی از احتراق جلوگیری کنید. حتی اگر آتش سوزی ناشی از احتراق نباشد و در صورتهای دیگر باشد با رسیدن حرارت به کابلهای برق یا وسایل برقی در حال کار، ممکن است باعث اوجگیری آتش و گسترش آتش شود.