رنگ ضد حریق
رنگ ضد حریق در ساختمانسازیها و سازههای چوبی و فلزی دارای قابلیت استفاده است و این موضوع به دلیل خاصیت مهم این رنگها در زمان احتراق است که دارای درجه استاندارد بالایی هستند. رنگهای ضد حریق با عنوان رنگ نسوز هم در بازار شناخته شده هستند که دارای نمونههای متنوعی هستند. ما در این مقاله به توضیح کامل درباره رنگهای ضد حریق خواهیم پرداخت و همچنین درباره اینکه رنگ ضد حریق چیست؟ انواع رنگ ضد حریق چه نوع رنگهایی هستند و حتی به شیوه استفاده کردن از این رنگها مطالبی را ذکر خواهیم کرد.
رنگ ضد حریق چیست؟
رنگ ضد حریق
پیش از پرداختن به مسائل دیگر لازم است که درباره اینکه رنگ ضد حریق چیست؟ بپردازیم تا به طور کامل با این نوع از رنگ آشنا شوید.
رنگ ضد حریق یک نوع رنگ نسوز و دارای قابلیت مقاوت در برابر حرارت و احتراق است، این رنگ دارای قابلیت تزئینی نیز بوده و جهت جلوگیری، گسترش و سرایت آتش به قسمتهای دیگر و نفوذ شعله به درون سازهها و جلوگیر از فروپاشی ساختمان شما شده که این ظرفیت را در مدت 30 الی 120 دقیقه دارد.
ویژگی مهم و مفید رنگ ضد حریق:
- ایجاد ایمنی بالا به طوری که این رنگها دارای حدودا 10 سال استقامت و مقاومت بوده و سازهها را در برابر ضربات ایمن نگه میدارد.
- بالا بردن مقاومت در سطوح در مقابل آتش تا زمان 120 دقیقه که این مدت طبق استاندارد اروپایی و بین المللی است.
- این رنگها دارای قابلیت استفاده برای سطوح مختلف و متنوع هستند؛ از جمله این سطوح: چوبی، فلزی، بتنی، فولادی و پلاستکی و… هستند.
- رنگهای نسوز دارای خاصیت تزئینی نیز هستند و به عنوان روکش مقاوم سطوح به کارگرفته میشوند که هم پیش از اجرای سازهها و بعد از اجرای آنها استفاده میشوند.
لازم به تذکر و بیان این نکته در این قسمت است که زمان استفاده از رنگهای ضد حریق به چند نکته باید توجه داشته باشید از جمله: ساختمانی که قرار است این رنگها در آن به کارگرفته شود، نوع کاربرد و کارایی ساختمان مورد نظر و نوع سازههای پایهای که قرار است این رنگها برای روی آنها استفاده شود. همه این موارد و عوامل دیگر بر انتخاب و تهیه رنگهای ضد حریق توسط شما تاثیر خواهد گذاشت.
نحوه استفاده رنگ ضد حریق
همانطور که میدانیم برای اینکه احتراق یا آتش سوزی رخ دهد، باید سه عامل اصلی یا مثلث آتش وجود داشته باشد که این سه عامل اصلی از جمله اکسیژن کافی، حرارت و مواد قابل احتراق هستند و هنگام وقوع آتشسوزی، تمامی نیروهای آتشنشانان تلاششان این است که حداقل به حذف یکی از عوامل این مثلث اقدام کنند تا آسیب وارد شده را به حداقل برسانند.
با خصوصیاتی که از رنگهای نسوز بیان شد، استفاده از رنگهای ضد حریق کمک خواهد کرد که با ایجاد مقاومت که در برابر احتراق، به کاهش درصد یا از میان برداشتن حداقلی عنصر ایجاد کننده آتش کمک شود و همین موضوع تاثیر بسزایی درکُند کردن سرعت عملکرد احتراق خواهد گذاشت.
- هنگامی که شما در ساختمان خود از این نوع رنگها استفاده کرده باشید، باعث میشود هنگام آتش سوزی، این رنگها در اثر رسیدن حرارت ایجاد شده از آتش به آنها، به عنوان سرکوب کننده حریق عمل کنند که این عملکرد مفید رنگهای ضد حریق مانع گسترش آتش شده و به طور موثری اجازه اوج گرفتن آتش را نمیدهد.
- رنگهای نسوز یا ضد حریق به شکل چسبناک پلیمری پایه آبی یا به صورت محلول تولید و در بازار عرض میشوند؛ به این منظور که گرمای منتج شده از حرارت آتش سبب شده تا چسبناکی پلیمری درون رنگ در مقابل آتش فعال و مقاوم شود.
- گرمای ایجاد شده باعث به وجود آمدن اسید ارگانیک میشود، بنابراین کربنیزه شدن پلی اتینها در محیط آغاز شده و گاز ایجاد شده در اثر آنها از راه تجزیه شدن و عامل دمیدن که از نوع ملامین است به محلول رنگ حالت تورم میدهد.
- سرانجام محلول سرد و خنک شده به عنوان یک عایق پوششی از سازهها و لایههای زیر محافظت میکند.
انواع رنگ ضد حریق
تقسیم بندی رنگهای نسوز بر اساس مواد تشکیل دهنده آنها:
رنگهای ضد حریق پایه آبی
این رنگهای نسوز پایه آبی حالت کلی خاصیتشان سازگاری با محیط زیست بوده و تولید بوی شیمیایی بسیار است. رنگهای ضد حریق پایه آبی در قیاس با سایر رنگها هم بسیار ارزان قیمتتر بوده و هم بوی کمتری از خود ایجاد میکنند.
این نوع عایق حفاظتی دارای معایبی از جمله مقاومت پایین در مقابل رطوبت و دمای حرارت کم بوده که در این صورت به احتمال خیلی زیاد در چنین محوطههایی در مدت زمان کمی دوام خواهند داشت.
رنگهای ضد حریق پایه حلال
این نوع از رنگهای نسوز در فضاهایی به کار گرفته میشوند که در برخورد مستقیم با شعلههای آتش قرار نداشته باشند. رنگهای نسوز پایه حلال در مقابل شرایط آب و هوایی متنوع، تغییرات دمایی و رطوبت دارای استقامت بیشتری هستند. ضمن اینکه بعد از مورد استفاده قرار دادن به سرعت خشک شده و لایه تختتری در سطح ایجاد میکنند.
رنگهای ضد حریق پایه اپوکسی
رنگهای ضد حریق پایه اپوکسی به طور معمول در محوطههایی با شرایط ویژه ازجمله صنایع دریایی و صنایع شمیایی استفاده میشوند. به این دلیل که این عایقها سطوح محافظتی هیدروکربنی مقاومی در مقابل آتش ایجاد میکنند.
مقدار محلول دارای غلظت بالایی که بر پایه اپوکسی است در دو بخش عرضه میشوند و زمانی که با هم مخلوط میشوند یک سطح و لایه بسیار با ضخامت و مقاوم ایجاد میکنند و بخشهای فولادی را به طور کامل میپوشانند و در برابر پوسیدگیها نیز دارای دوام بسیار هستند.
رنگهای ضد حریق پایه هیربدی
این نوع رنگ بسیار جدید تولید شده در سال 2014 در بازار عرضه شدند که این فناوری با افزایش مدت زمان مقامت در برابر شعله آتش و همچنین به کار گرفتن تعداد سطوح ایمنی کمتر، بدون هیچ تاثیر منفی در کیفیت آنها است.
موارد کاربرد رنگ ضد حریق
کاربرد رنگهای ضد حریق نسوز بر روی بیشتر مصالح ساختمانی:
- چوبهای کم استقامتی مثل کاج و سرو
- چوبهای سختی مثل بلوط، راش و توس
- تختههای ام دی اف
- ورقهای ملامین
- سنگ و آجر
- کناف وگچ
- فلز
- بتن
- مقوا
کاربرد رنگهای ضد حریق در محلهای مختلف:
- درها
- پارکتها
- روکش بام
- کفپوشها
- ساختمانهای صنعتی
کاربرد رنگهای ضد حریق برای روی این سطوح از جمله:
- سطوح رنگ آمیزی شده
- سطوح لاک زده شده
- سطوح لکهدار
- سطوح بدون رنگ
- سطوحی با لایههای رنگ غیرمقاوم
- چگونگی اجرای رنگ ضد حریق
نحوه استفاده انواع رنگ های ضد حریق با یکدیگر متفاوت هستند و این موضوع بستگی به تشخیص درست شما از نوع رنگ لاک یا اسپری نسوز مناسب است که این اولین روش در نحوه استفاده از رنگهای نسوز است. شیوه استفاده از این رنگها وابسته به محل مورد کاربرد متفاوت بوده و نیاز به کمک گرفتن از افراد مطلع در این زمینه دارد.
مراتبی که هنگام استفاده از رنگهای ضد حریق اهمیت دارد:
- تمیز کردن لایههای زیرین که قرار است رنگ با انواع سمباده خورده شود
- تنظیم میزان فشار دستگاه رنگ زنی
- استفاده کردن از پرایمر ضد اکسیداسیون
- خشک شدن کامل سطوح رنگ شده
- استفاده از اسپری یا برس و یا غلتک برای رنگ کاری کردن
با کمک گرفتن از اسپریهای دستی، بهتر میتوان روش بهتری برای ایجاد پوشش محافظ برای فلز ایجاد کرد؛ ضمن تاکید بر این موضوع که ضخامت پوشش رنگی دارای اهمیت است و این ضخامت در رنگهای ضد حریق وابسته به میزان حرارتی که باید متحمل شوند و اندازه آن سطوح مورد استفاده است.
سخن پایانی
با توجه به مطالب که گفته شد اگر ایجاد ایمنی و مقاومت در ساختمان مورد نظر شما دارای اهمیت است؛ حتما از رنگ ضد حریق استفاده کنید. این نوع رنگها یک نوع عایق حرارتی برای سطوح سازههای شما ایجاد کرده و باعث میشود که مقاومت ساختمان شما در برابر احتراق بالا رفته و ایمنی بیشتری ایجاد کند.
پس توصیه ما استفاده از رنگهای نسوز در ساختمانهای خود برای مقابله با گسترش آتش و شدت آن است که این یک نمونه روش پیشگیرانه در مقابل انواع احتراق میباشد.